30.7 C
Banja Luka

Stoltenberg: Ukrajina mora da pobijedi Rusiju da bi ušla NATO

Članice NATO na samitu Alijanse u julu u Vašingtonu će saopštiti da za članstvo u bloku Ukrajina treba da pobijedi u vojnom sukobu protiv Rusije, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

– Moramo da se uverimo da će Ukrajina pobijediti. To je minimalan uslov kako bi Ukrajina postala članica NATO – naglasio je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči ministarskog sastanka Alijanse 13-14. juna, odgovarajući na pitanje novinara može li NATO na samitu u julu da obeća “Ukrajincima na frontu“ da će se zemlja pridružiti NATO.

Stoltenberg je takođe najavio da će isporuke oružja Kijevu postati obavezne za zemlje NATO, kao i da će ih koordinisati komandne strukture Alijanse pod rukovodstvom generala Kristofera Kavolija.

Pored toga, on je dodao da očekuje da će članice NATO na samitu u Sjedinjenim Američkim Državama jasnije iskazati podršku članstvu Ukrajine u Alijansi.

– Već smo potvrdili da će Ukrajina postati članica Alijanse. Pomažemo Kijevu da modernizuje svoje oružane snage i da se uskladi sa standardima NATO. Pored toga, očekujem da će na samitu u Vašingtonu saveznici pružiti još jasniju podršku pridruženju Ukrajine Alijansi – istakao je generalni sekretar.

On je odbio da navede druge detalje odluka koje se očekuju na samitu.

Stoltenberg je takođe kazao da se nada da će na sastanku ministara odbrane NATO 13-14. juna biti usaglašeno jačanje uloge Alijanse u koordinaciji vojne pomoći Ukrajini, obuke, kao i dugoročnog finansiranja.

On je dodao da će nakon toga plan biti odobren i na julskom samitu u SAD.

Sputnjik

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here