Naslovna BIH Stopirana istraga protiv bivšeg ministra u Vladi RS

Stopirana istraga protiv bivšeg ministra u Vladi RS

0

Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv bivšeg ministra rada i boračko invalidske zaštite RS Milenka Savanovića, zbog sumnje da je to ministarstvo oštetio za 1,3 miliona KM.

„Analizirajući sve pribavljene dokaze, cijeneći ih pojedinačno i u vezi sa drugim dokazima, republički javni tužilac je donio odluku da protiv Milenka Savanovića obustavi istragu jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo“, potvrđeno je Capitalu u Republičkom tužilaštvu.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala vodilo je istragu protiv bivšeg ministra rada i boračko invalidske zaštite zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, u vezi sa zaključenim ugovorima o građenju sa više izvođača radova u realizaciji Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Istraga je vođena i u vezi sa nezakonitostima prilikom popravki i servisiranja računarske opreme u ovom ministarstvu.

Savanović je bio osumnjičen da je obavljajući funkciju ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske tokom 2016. godine iskoristio svoj službeni položaj, te pribavio imovinsku korist za izvođače radova koji su imali sklopljen ugovor sa ministarstvom u iznosu od 1,314 miliona KM, a na štetu ministarstva.

Inače, Savanović je funkciju ministra obavljao kao kadar Socijalističke partije. Iz partije je isključen 2020. godine nakon što se sa grupom poslanika te stranke u NSRS otvoreno pobunio protiv lidera Petra Đokića tražeći njegovu ostavku. Nakon toga je sa grupom poslanika osnovao SPS.

Istragu je tada komentarisao kao politički udar jer je uslijedila nakon njegovog isključenja.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube