Naslovna BIH Stranci će dati 8,5 miliona za izbore

Stranci će dati 8,5 miliona za izbore

Ukoliko predstavnici Republike Srpske ostanu dosljedni i ne budu odlučivali u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i parlamentu BiH, opšti izbori u BiH u oktobru naredne godine neće biti održani.

Naime, izbore u BiH raspisuje Centralna izborna komisija BiH i s obzirom na to da oni rade najnormalnije, tu neće biti problema, međutim zbog nepostojanja budžeta, odluku o sredstvima za održavanje izbora moraće donijeti Savjet ministara BiH, koji će, sudeći po izjavama zvaničnika Republike Srpske, biti u blokadi sve dok se ne povuku izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, a kojima se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Prema nezvaničnim informacijama, novac za izbore u slučaju nastavka blokade Savjeta ministara BiH mogli bi obezbijediti predstavnici međunarodne zajednice i kompletan iznos oko 8,5 miliona KM doznačiti direktno na račun Centralne izborne komisije, o čemu se, takođe prema nezvaničnim informacijama, već razgovaralo u tim krugovima.

„Centralna izborna komisija BiH, po zakonu, izbore mora raspisati u maju, a 20 dana od dana raspisivanja izbora CIK-u mora biti dostavljen novac. Odluku o tome, o tim sredstvima, treba da donese Savjet ministara BiH, a ukoliko se ostane pri stavu da se ne odlučuje, te odluke neće biti“, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, dodajući da je mišljenja da do toga neće doći i da će izbori na kraju biti održani.

I zvaničnici Republike Srpske koji odlučuju u Predstavničkom domu parlamenta BiH kažu da je takav scenario moguć, ali se nadaju da do njega neće doći i to iz prostog razloga što bi se u tom slučaju narušilo jedinstvo vlasti i opozicije koje je postignuto u Republici Srpskoj u vezi s tim pitanjem.

„Tako nešto dovelo bi do prepucavanja vlasti i opozicije. Lično mislim da izbori treba da se održe i da od naroda dobijemo legitimitet za posao koji obavljamo“, rekao je Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da vjeruje da će izbori naredne godine biti održani.

Inače, da je za održavanje izbora neophodna odluka Savjeta ministara BiH, vidjelo se i na posljednjim lokalnim izborima koji su pomjereni upravo iz razloga što nije bilo novca. Tu odluku Savjet ministara BiH na kraju je donio sa nekoliko mjeseci zakašnjenja, zbog čega su lokalni izbori, umjesto u oktobru, održani u novembru prošle godine.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, u ponedjeljak je ponovio da neće biti odlučivanja u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH sve dok se ne suspenduje i stavi van snage nametnuta Inckova odluka.

„Dok se to ne desi, neće biti odlučivanja u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske“, ponovio je Dodik.

Ipak, sami zaključci Narodne skupštine Republike Srpske daju mogućnost predstavnicima Republike Srpske da odlučuju, jer se u jednom od njih navodi da odlučivanja neće biti, „osim u slučajevima kada je to neophodno radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona“.

(Nezavisne)