11.7 C
Banja Luka

Sudija iz Istočnog Sarajeva kćerki omogućio da kupi stan za tri puta nižu cijenu

 Dragan Borovčanin, sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, optužen je da je omogućio kćerki da kupi jednosoban stan u Istočnom Sarajevu za tri puta nižu cijenu.

Protiv njega je sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Sudiju Borovčanina optužnica tereti za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Borovčanina terete da je 7. avgusta prošle godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist, njoj omogućio kupovinu nepokretnosti.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva, u pitanju je jednosoban stan, koji je kupila za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od pomenutog datuma na drugom ročištu za prodaju.

„Time je direktno prekršio odredbu člana 88. Zakona o izvršnom postupku. To propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja“, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizlazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381,66 KM.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here