Naslovna Najnovije Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

0

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenijela je ruska agencija „RIA Novosti“ pozivajući se na ukrajinski portal „Vesti“.

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je jedan od pristalica PCU nasrnuo na jednog monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen.

Situacija je trenutno stabilna.

Starješina Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor.

On je prethodno rekao da mu je tokom dana uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za „saradnju sa Rusijom“ i za „raspirivanje međureligijske mržnje“.

Potom su pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, a Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da je mitropolit pozvan na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je 29. marta obavještenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta.

Istovremeno, ministar kulture Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u PCU, koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Tkačenko je takođe rekao da je sud dozvolio raskid ugovora o zakupu objekata Lavre.

Mitropolit Pavel je naglasio da oko lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim riječima, raskid ugovora o zakupu zgrada lavre nije moguć jednostrano, potrebna je odluka suda, pošto je manastir osporio raskid ugovora na sudu.

Komisija Ministarstva kulture trebalo je da počne prijem objekata lavre 30. marta, ali vjernici dva dana zaredom nisu dozvolili njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi, pošto nema odluke suda.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube