Naslovna Najnovije Šume Srpske uzimaju višemilionski kredit za plaćanje poreskog duga

Šume Srpske uzimaju višemilionski kredit za plaćanje poreskog duga

0

„Šume Republike Srpske“ idu u kreditno zaduženje od deset miliona maraka kako bi platile reprogramirane poreske obaveze, saznaje portal CAPITAL.

Ovom preduzeću je rješenjem Ministarstva finansija iz maja prošle godine odobreno odgođeno plaćanje milionskih poreskih obaveza.

Sve do danas oni su se pridržavali preuzetih obaveza, međutim, pola godine kasnije, shvatili su da su im uslovi izuzetno nepovoljni, pa su se odlučili da obaveze zatvore kreditom.

Dozvolu za to im je dala Vlada Republike Srpske na sjednici 28. decembra prošle godine.

„Odluka o kreditnom zaduženju za refinansiranje odgođenog plaćanja poreskog duga donesena je iz više razloga, a to su prije svega visoka kamatna stopa po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju. Kamata po osnovu kredita će biti manja“, poručuju iz uprave „Šuma RS“

Dodaju da će dio novca iskoristiti i kako bi vratili dugove prema lokalnim zajednicama te platili doprinose za zdravstveno osiguranje.

„Ovaj dug je nastao u ranijem periodu iz razloga što nisu svi organizacioni dijelovi izmirivali obaveze na vrijeme. Od polovine 2021. godine, ove obaveze se izmiruju redovno, kao i obaveze po pomenutom rješenju“, poručuju iz „Šuma“.

Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je u maju prošle godine ovom preduzeću odobren reprogram na iznos od 11.705.333 KM.

„Poreski obveznik ‘Šume RS, ažurno izmiruje dospjele obaveze, u skladu sa anuitetnim planom otplate“, kazali su u PURS.

(Capital foto: Wikimedia)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube