Naslovna Društvo „Suše i kasni mrazevi izazvali veliku štetu“ Lovrić poručuje da je poljoprivredi...

„Suše i kasni mrazevi izazvali veliku štetu“ Lovrić poručuje da je poljoprivredi potrebna konkretna pomoć

Umjesto da na konkretan način pomognu poljoprivrednike, koji će ove godine pretrpjeti ogromnu štetu zbog suše i kasnih mrazeva, Vlada Republike Srpske ponovo troši novac za izradu strateških planova od kojih poljoprivrednici nemaju nikakvu korist.

Kazao je ovo je Saša Lovrić, član Resora za poljoprivredu Gradske organizacije SDS Banjaluka i poručio da će kao i prethodne Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske za period 20212027. godine ostati samo mrtvo slovo na papiru.

– Tražimo da resorno Ministarstvo i Vlada prekinu proceduru donošenja ove strategije i da se nakon toga u njenu izradu uključe stručnjaci iz agrara koji znaju stanje na terenu, računajući tu i same poljoprivrednike. Oni će ovaj posao mnogo bolje obaviti od ljudi koji ne poznaju stvarnu situaciju, već samo kupe podatke od nadležnih institucija i od toga pišu beskorisne dokumente – poručio je Lovrić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su korist od brojnih strategija i planova za poljoprivredu u Srpskoj do sada imali samo oni koji su ih pisali i sve to debelo naplatili od Vlade i dodao da se takva praksa mora zaustaviti.

– Iza izrade nove strategije, kao i prethodnih sličnih dokumenata, stoji Stevo Mirjanić, bivši ministar poljoprivrede Republike Srpske koji nadgleda rad ekipe sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede – kazao je Lovrić i podsjetio da je za Mirjanićevog mandata od 2013 do 2018. godine došlo do pada proizvodnje u skoro svim oblastima agrara.

Odgovorno tvrdim, dodaje on, da skoro nijedna mjera iz prošle strategije, nije realizovana, a i pored toga mnoge od njih su prepisane i u novoj strategiji.

Navodi da prilikom izrada mjera u novoj strategiji nije uzeta u obzir čak ni činjenica da je Republika Srpska ostala bez Robnih rezervi.

– Nova strategija kaže da se otklanjanje nesklada između ponude i tražnje pojedinih proizvoda, koje tržište ne može riješiti svojim automatizmom, može postići subvencionisanjem dijela troškova skladištenja sezonskih tržišnih viškova (u javnim ili privatnim skladištima) radi odgađanja njihove ponude ili interventnim otkupom tržišnih viškova. U prošloj strategiji za ovo su bile zadužene Robne rezerve, koje su uništene. Zašto se sada uopšte priča o ovome kada u Republici Srpskoj, na bilo koji način, nema sistema otkupa tržišnih viškova – upitao je Lovrić.

Govoreći o posljedicama suše, on je rekao da Vlada treba odgovoriti kako će i hoće li na bilo koji način nadoknaditi ogromne štete koje su ove godine pretrpjeli poljoprivrednici.

– Samo štete od suše na kukuruzu koji se uzgaja na 150 000 hektara kretaće se oko 300 miliona maraka. Voćari će dobiti mizernih 500 KM/ha, a obećano im je tri puta više – napomenuo je Lovrić.

On je upitao zašto se sporo grade obećani sistemi za navodnjavanje.

– U RS se navodnjava oko 35.000 hektara što je samo oko 5% obradivih površina. To piše i u predlogu nove strategije iako ministar spominje 60.000 hektara – kaže Lovrić.

Napomenuo je da su sa 70 miliona koliko je izdvojeno za čuvenu farmu Farmalend, mogli biti instalirani sistemi za navodnjavanje na minimalno 30.000 hektara.