Naslovna Najnovije Svako miješanje NATO-a u status Krima dovodi do novog svjetskog rata

Svako miješanje NATO-a u status Krima dovodi do novog svjetskog rata

0

Bivši ruski predsjednik Dimitrij ed u razgovoru za list Argumenty i Fakty kazao je da bi bilo kakvo zadiranje stranih sila u status Krima značilo početak novog svjetskog rata.

Nekadašnji predsjednik Ruske Federacije kazao je da bi status Ukrajine kao članice NATO-a za njegovu državu „bilo mnogo opasnije pitanje od ulaska Švedske i Finske u taj savez jer sa tom državom postoje neriješeni teritorijalni sporovi“.

„Za nas, Krim je dio Rusije. I to znači zauvijek. Bilo kakav pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji“, rekao je Medvedev.

Sada zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Rusije, Medvedev je također rekao da ako se Finska i Švedska budu pridružile NATO savezu, Rusija namjerava učvrstiti svoje granice i da bi bila „spremna za odmazdu“ što bi moglo uključivati i postavljanje hipersoničnih projektila Iskander „na njihov prag“.

„Zapad nas, kao i obično, podcjenjuje. Ovo nije prvi put u našoj historiji da smo na sve načine stavljeni pod pritisak. Moramo se osloniti isključivo na vlastite resurse i inteligenciju. Ni u najtežim vremenima nismo podlegli pritiscima. Siguran sam da će i sada biti isto“, istakao je Medvedev.

Nekadašnji predsjednik kazao je i da osjeća duboko poštovanje prema ukrajinskom narodu.

„Građane Rusije s njim povezuju najbliže veze, rodbinske, historijske, kulturne. Posljednjih godina Ukrajinci su imali tešku situaciju. Nasumične i čudne figure u predsjedničkoj fotelji, stalni pokušaji Zapada da od Ukrajinaca napravi poslušne sluge doveli su do ekonomskih poteškoća. Ali siguran sam da će ukrajinski narod prebroditi ova iskušenja. Uopšte nisam siguran da će taj model biti povezan sa Evropskom unijom. Štaviše, ponavljam, šanse Ukrajine da joj se pridruži, uprkos statusu kandidata, su iluzorne“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: