Naslovna Republika Srpska Sve u cilju ostanka na vlasti: Besplatan vikend za vukovce na olimpijskoj...

Sve u cilju ostanka na vlasti: Besplatan vikend za vukovce na olimpijskoj planini Jahorini

0

U Republici Srpskoj se uspjesi najboljih đaka vrednuju iznosom od 20 –30 KM, koliko obično košta jedna knjiga, koju dijete dobije na poklon. Osim u izbornoj godini, kada se, dvanaestogodišnji uspjeh nagrađuje vikendom na Jahorini.

Da smo društvo apsurda, društvo u kome je sve dozvoljeno u skupljanju glasova i da nas više ništa ne može iznenaditi, naročito u izbornoj godini, svima je već jasno. Ipak, neke je poteze vlastodržaca teško razumjeti. Tako se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik baš u predvečerje izbora, sjetio najboljih đaka.

„Naši najuspješniji učenici iz 80 srednjih škola iz Republike Srpske imaće obezbijeđen besplatan vikend  na našoj olimpijskoj ljepotici Jahorini. Veoma sam srećan i ponosan što sam imao priliku da iniciram i podrži jednu ovakvu akciju za sve naše vukovce.” , napisao je Dodik na Instagramu.

– Ponovo je pogažena uloga institucija u Republici Srpskoj, zarad lične promocije, smatra sociolog Vladimir Vasić.

„Dodik ima državniče nadležnosti, a mi imamo niz institucija koje bi trebale da reaguju tako što će podržavati i nagrađivati mlade ljude. Čini mi se da se sve svodi na lični nivo, ličnu promociju i stiče se utisak da se sve svodi na predizborni marketing“, kaže Vasić.

Vukovaca ima u školama svake godine.  A evo na kakav način se tretiraju, kada nije izborna godina.

„Naši najbolji učenici na republičkim takmičenjima kao nagradu dobijaju diplomu i, najčešće, knjigu. Poslije to loši đaci iskoriste kao povod sa podsmijavanje jer, „toliko ste se trudili da biste dobili samo jednu knjigu“, kaže Bojan Milićević, profesor srpskog i ruskog jezika.

Zanimljivo je da je na istoj toj Jahorini, na koju sada šalje najbolje đake, prije par godina, Dodik jasno dao do znanja svima koliko cijeni stručnost i znanje.

„Na istoj Jahorini na kojoj je izgovorena najstrašnija rečenica protiv obrazovanja i kulture: „Možete biti najbolji studenti, ali ako niste u sistemu vlasti…“ ismijavaju godinama najveće intelektualne potencijale i onda im vikend na Jahorini prestavljaju kao znak da se obrazovanje cijeni“, kaže Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube