Naslovna Najnovije Sve više prijava prijetnji u školama: Šta nadležni čine?

Sve više prijava prijetnji u školama: Šta nadležni čine?

0

Nakon monstruoznog zločina u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, pitanje bezbjednosti u svim obrazovnim ustanovama nameće se kao prioritet. Koje su mjere preduzeli nadležni i šta se trenutno dešava u školama?

Sve je više prijava prijetnji u školama širom Srpske i regiona. Dok prijetnje kruže po školama, oko škola kruže policajci. Saradnja sa Ministarstvom unutrašnjim poslova Srpske podignuta je na najveći mogući nivo, kaže učitelj Rade Simeunović.

“Udvostručen je broj policajaca koji dežuraju ispred škola. Nama nastavnom kadru predloženo je da održimo tematske časove odjeljenske zajednice što je već urađeno.”

Međutim, stručnjak za bezbjednost Gordana Mišev postavlja pitanje:

“Šta sad da radimo da uvedemo detektore metala kad se ulazi u školu, pa da li je to rješenje?”

Ona smatra da se mora raditi na autoritetu, odnosno razgovoru sa djecom.

U obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj trenutno se popunjavaju upitnici o stanju bezbjednosti. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, ocijenila je da je za sada stabilno stanje bezbjednosti u školama širom Srpske.

“Očekujemo te izvještaje gdje ćemo raditi analizu i sačiniti jedan generalni izvještaj sa mjerama. U svakom slučaju radićemo na edukacijama nastavnog osoblja. Da li je potrebno angažovanje nekih stručnjaka u samim školama? Mislim da ne treba.”

Sa druge strane psiholozi smatraju da je neophodno pojačati pedagoško – psihološke timove, jer se pod budnim okom stručnjaka ne može desiti ništa nepredviđeno. Psiholog Marija Milenković, naglašava da je vrlo važno da se svugdje po školama, bez obzira da li to norme predviđaju, pojača pedagoško – psihološka služba.

“Vrlo je to važno da se to sada uradi da već sljedeća školska godina bude dočekana spremno, da se posveti pažnja mentalnom zdravlju mladih, ako o tome ne brinemo ne znam kakva nas budućnost čeka?”, upitala je Marinkovićeva.

Javlja se i bojazan da će sve preduzete mjere biti kratkog daha i da će poslužiti samo kao ograda nadležima ukoliko se nešto slično beogradskoj tragediji desi i kod nas.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube