Naslovna Izdvajamo Sveštenik Arsić obišao oskrnavljeni hram na Kosovu, naišao na zaključanu crkvu

Sveštenik Arsić obišao oskrnavljeni hram na Kosovu, naišao na zaključanu crkvu

0

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske Staniša Arsić posjetio je danas u pratnji kosovske policije oskrnavljeni Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva i naišao na zaključanu crkvu, saopšteno je iz te eparhije.

„Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još prije nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su sa sjeverne strane na glavnom dijelu crkve polomljena stakla na prozoru i kroz njega se jedino može vidjeti dio unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika.

„U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih bijelih svijeća koje se koriste za dekoraciju i vjerovatno su korišćeni u ‘obredu’ koji je obavljen juče u provaljenom hramu“, naveli su iz Eparhije.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao dio dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova.

„Iako rijetki posljeratni izvještaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći“, dodaje se u saopštenju.

Portal „kosovapost.net“ ranije je izvijestio o aktivnostima samozvanog sveštenika Džufke uz fotografije iz srpske svetinje gdje se on sa grupom ljudi fotografisao u svešteničkoj odeždi i sa zastavom „velike Albanije“.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je juče da je upad lažnog sveštenika Nikole Džufka, državljanina Albanije, sa grupom građana u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnici kod Podujeva grubi nasrtaj na imovinu Srpske pravoslavne crkve s ciljem širenja etničke i vjerske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije.

Iz Eparhije su najavili da će zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta SPC podnijeti krivičnu prijavu protiv DŽufke i tražiti da policija razjasni okolnosti učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

Eparhija raško-prizrenska ukazala je da je Džufka građanin Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, o čemu je javnost obavijestila kanonska Pravoslavna crkva Albanije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube