Naslovna Izdvajamo Svi detalji optužbi u aferi „Institut“: Kako je pronevjeren novac i šta...

Svi detalji optužbi u aferi „Institut“: Kako je pronevjeren novac i šta je Zeljković rekao o „bjekstvu“?

Dok se u očekuje da Okružni sud Banjaluka donese odluku da li će biti određen pritvor za četiri osobe uhapšene zbog malverzacija tokom nabavke medicinske opreme u RS prošle godine, Mondo donosi sve detalje koji su otkriveni tokom istrage.

Odluku o pritvoru čekaju – Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Slavko Bojić direktor firme „Procontrol“ d.o.o. Banja Luka, Dragan Dubravac direktor firme „Promeding“ d.o.o. Laktaši i Saša Marković direktor firme „Travel for fun“ d.o.o. Banja Luka.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja, budžet RS oštetili za oko 790.000 KM.

Kako saznajemo iz istrage, četvorka se sumnjiči da je kriminalne radnje počinila od 25. marta do 5. maja 2020. godine u Banjaluci zajedno i po prethodnom dogovoru.

„Neutvrđenog dana u martu prošle godine Bojić, direktor firme „Procontrol“ Banjaluka i Dubravac direktor „Promeding“ iz Laktaša, zaključili su ugovor o konzorcijumu za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski, dok je naručilac bio Institut za javno zdravstvo RS i to svjesni da „Procontrol“ nije registrovan za promet medicinske opreme, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskom sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalifikovanom pravnom licu“, stoji u prijedlogu za pritvor, saznaje Mondo.

tužilaštvo. medicinska oprema Saša Marković (Travel4fun)Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

 

Dodaje se da je Branislav Zeljković ,u svojstvu službenog lica, kao tadašnji v.d. direktora Instituta, koji je zaključkom Vlade RS bio zadužen da nabavlja medicinsku opremu, ličnu zaštitnu opremu i deizinfekciona sredstva, a sve u svrhu sprečavanja i suzbijanja virusa korona u Republici Srpskoj, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja i pribavio korist „Procontrolu“ na štetu budžeta RS.

Bez novinara u sudnici

Ročište za određivanje pritvora osumnjičema odgođeno je do 18 časova na zahtjev odbrane, koja je tražila dodatno vrijeme za pripremu. Iako za slučaj vlada veliko interesovanje javnosti, odlukom postupajućeg sudije novinarima nije dozvoljeno da uđu u sudnicu Okružnog suda jer se radi o istražnoj fazi postupka.

Dodaje se da je iskorištena vanredna situacija, a potom i vanredno stanje u RS, te nezakonito sklopljen posao oko nabavke 50.000 medicinskih respiratornih maski, ukupne vrijednosti 345.000 KM bez PDV.

„Branislav Zeljković je u ime Instituta proveo postupak javne nabavke – pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci. Poziv za učestvovanje u nabavci uputio je „Procontrolu“ koji nije kvalifikovan za učešće jer nije registrovan za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke niti ima rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dostavljajući mu uz poziv i tendersku dokumnetaciju, prije objave obavještenja o nabavci, koju je objavio dva dana kasnije 27. marta 2020.godine što je suprotno Zakonu o javnim nabavkam BiH“, stoji u dokumentu iz istražne faze postupka, saznaje Mondo.

„Procontrol“ je potom, „u skladu sa prethodnim dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih i to na način da se dva puta fakturišu, kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost, sve u namjeri da se Institut prihvati takvu ponudu.“

Stvarna vrijednost maski je bila 0,36 KM dok su Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Što se tiče poslova sa agencijom „Travel4fun“, sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9.4.2020. do 25.5.2020. godine. Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel 4 Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

tužilaštvo. medicinska oprema Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

 

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, sertifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne. “Travel 4 Fun” je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

S obzirom na to da je nakon hašenja trojke Bojić, Marković, Dubravac, tužilaštvo tvrdilo da je Zeljković u bjekstvu, da se za njim traga, kao i da postoje indicije da je na području Banjaluke, Zeljković je sporna dešavanja objasnio pred tužiocem.

Izjavio je da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da su on i službe kojima je rukovodio, postupali u skladu sa zakonom.

„Upoznao je postupajućeg tužioca da on nije izbjegavao dolazak na saslušanje, te da je 15. septembra imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banjaluku. Izjavio je da nije znao kada će se vršiti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za njegovim isptivanjem. Nakon što je saznao da su ga tražili, javio se glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminalitet. U prilogu je dostavio i medicinsku dokumentaciju u originalu“, saznajemo od izvora iz istrage.

(Branikica Spasenić – Mondo.ba)