30.7 C
Banja Luka

“Svi koji pomažu Dodiku u korupciji biće sankcionisani” Oglasilo se i Ministarstvo finansija SAD zbog novih sankcija

SAD će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist.

Poručio je ovo portparol Ministarstva finansija SAD Metju Miler komentarišući nove sankcije te države protiv sedam kompanija i dvije osobezbog povezanosti sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i njegovom porodicom.

On je poručio da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i bezbjednost Bosni i Hercegovini”.

– Milorad Dodik, stavljen na listu SAD, jer je iskoristio svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz firme povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom – rekao je Miler.

On tvrdi da su 2024. godine, Igor i Milorad Dodik izvršili “svoju kontrolu nad visokim funkcionerima Savjeta ministara BiH kako bi manipulisali nacrtom budžeta BiH”.

– To su učinili kako bi se ugovor na nivou BiH mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan konkursnog procesa. Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” Republike Srpske od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama – rekao je Miler, piše Avaz.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here