28.7 C
Banja Luka

Svi penzioneri u Banjaluci dobiće po 60 maraka

Za ukupno 41.274 penzionera sa područja Banje Luke do kraja godine biće isplaćena jednokratna podrška u iznosu od 60 KM.

Ovo je dogovor koji su zajedno postigli gradonačelnik Draško Stanivuković i predstavnici Udruženja penzionera grada Banje Luke.

-Iako je prijedlog Grada bio da penzioneri sa najnižom penzijom dobiju 100KM, a ostali da dobiju po 50 KM, dogovoreno je da se sredstva podijele na jednake dijelove i da svakom penzioneru bude isplaćeno po 60 KM – poručio je gradonačelnik, istakavši da je Banja Luka  jedina lokalna samouprava koja je pomogla penzionere na ovaj način.

Kako je kazao, ovo je maksimalan iznos koji Grad Banja Luka može u ovom trenutku obezbijediti, a uzimajući u obzir iznos budžeta, ovo je, prema riječima gradonačelnika, srazmjerno veća podrška penzionerima nego što je Vlada Republike Srpske isplatila u septembru.

-Iznos pomoći bio bi ekvivalentan onoj pomoći koju je isplaćivala Vlada Republike Srpske, da su oni umjesto 100 KM penzionerima uplatili po 600 KM, srazmjerno njihovom budžetu – rekao je on.

Gradonačelnik je dodao da je Banja Luka osim jednokratne podrške, ove kategorije podržavala i na druge načine.

-Osim ovog vida podrške Banja Luka je jedina obezbijedila i besplatan javni prevoz za penzionere sa najnižom penzijom, dok je za ostale penzionere povoljniji. Ove politike biće nastavljene i u narednoj godini – rekao je Stanivuković, te dodao da će Grad Banja Luka intenzivno raditi na razvoju koncepta „Kartice prijateljstva“, sa kojom će penzioneri ostvarivati određene popuste pri kupovini.

On je istakao da je za razvoj ovog koncepta potrebno malo više vremena, jer je neophodno napraviti dogovore sa različitim društveno-odgovornim kompanijama, ali da u narednom periodu penzioneri mogu očekivati i ovaj vid podrške.

-Već s proljeća sa Udruženjem penzionera biće razmatrano osnivanje dodatnog fonda iz kojeg bi se izdvajala sredstva podrške za penzionere sa nižim primanjima –istakao je Stanivuković, pojasnivši da će svakako za ovaj fond biti potrebno donijeti i kvalitetne pravilnike kako bi se u startu spriječile potencijalne zlupotrebe.

Predsjednik Mjesnog odbora penzionera Zalužani, Radoslav Vuleta, zahvalio je gradonačelniku na razumijevanju i pronalasku načina za isplatu podrške,  te je podsjetio da za panezionere nikako nije bio prihvatljiv prijedlog skupštinske većine da isplata podrške ide na ime komunalnih usluga.

Sekretar Udruženja penzionera grada Banje Luke Milanko Zec, rekao je da su penzioneri zadovoljni što je Grad našao način da u izazovnim vremenima obezbijedi podršku jer Banja Luka ipak ima veliki broj penzionera, te su za ova izdvajanja potrebna i ogromna sredstva.

On je takođe istakao da bi im značilo i osnivanje dodatnog fonda, kroz koji bi mogli pomoći ugroženije penzionere u situacijama poput odlaska na liječenje i slično.

(BN   Foto: Grad Banjaluka)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here