22.7 C
Banja Luka

Ujedinjena Srpska želi ministra Srbina: Završni krug pregovora o novoj vladi, KLJUČA U DEMOSU

Budući kabinet Radovana Viškovića je skoro pa dogovoren na sastancima vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, a do srijede, kada se bira nova vlada, rok je za dogovor o dva preostala ministra.

Za sada, ne zna se ko će biti ministar porodice omladine i sporta i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Prema informacijama sa sastanka koalicije proteklog vikenda, ova dva resora treba da popune Hrvatom odnosno Bošnjakom Ujedinjana Srpska i Socijalistička partija.

Nezvanično, lider US Nenad Stevandić, nije za takvo rješenje.

– US želi da njihov ministar ipak bude Srbin i da vodi ili Ministarstvo prosvjete i kulture, kao do sada, ili Ministarstvo građevinarstva i ekologije RS. Završni pregovori su u toku i moguće su rotacije sve do posebne sjednice Narodne skupštine u srijedu – kaže izvor Srpskainfo iz vladajuće koalicije.

Prema trenutnoj poziciji, Demokratski savez Demos dobio je samo jedno – Ministarstvo saobraćaja i veza, iako imaju pet poslanika u Narodnoj skupštini. Međutim, naši izvori tvrde da zbog toga bjesni pravi rat u Demosu između lidera stranke, Nedeljka Čubrilovića, i šefice Kluba poslanika Demos u NSRS, Spomenke Stevanović, u ime svih “nezadovoljnih”.

Spomenka Stevanović i Nedeljko Čubrilović
FOTO: FOTO: RTRS

Spomenka Stevanović i Nedeljko Čubrilović

-Oni su došli posvađani i na posljednji sastanak koalicije. Čubrilović želi da on bude ministar i to saobraćaja i veza. U tom slučaju bi Demos možda mogao da računa samo na još jedan republički sekretarijat, što se ostalima u stranci ne sviđa, jer misle da im pripada dva ministarstva i da će ih dobiti ako to ne budu saobraćaj i veze. Istovremeno, u ulozi ministra vidjela se i Stevanovićeva – kaže naš izvor.

Podsjećamo, nakon sastanka vladajuće koalicije u nedjelju, aktuelni spisak kandidata za ministre izgleda ovako:

Alen Šeranić (SNSD) ministar zdravlja i socijalne zaštite, Zlatan Klokić (SNSD) ministar za evropke integracije i međunarodnu saradnju, Petar Đokić (SP) ministar energetike i rudarstva, Zora Vidović (SNSD) ministar finansija, Senka Jujić (NPS Darko Banjac) ministar uprave i lokalne samouprave, Diko Cvijetinović (NPS) ministar privrede i preduzetništva, Savo Minić (SNSD) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nedeljko Čubrilović (DEMOS) ministar saobraćaja i veza, Željka Stojičić (SNSD) ministar prosvjete i kulture, Siniša Karan (SNSD) MUP, Željko Budimir (SNSD) ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Dragoslav Kabić (SNSD) ministar rada i boračko invalidske zaštite, Miloš Bukejlović (SNSD) ministar pravde i Sevlid Hurtić (Pokret za državu) ministar trgovine i turizma RS.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here