Naslovna BIH Svijet obilježava Prvi maj, protesti radnika u Srbiji i BiH

Svijet obilježava Prvi maj, protesti radnika u Srbiji i BiH

0

Praznik podsjeća na 1. maj 1886, kada je više desetaka hiljada radnika u Chicagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.

Međunarodni praznik rada Prvi maj obilježava se širom svijeta, u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme.

Sindikati u Srbiji obilježit će praznik okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, poslije okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura.

Juru su odabrali jer je ona, kako tvrde, paradigma nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava, prenosti Tanjug.

U Bosni i Hercegovini su najavljena tri protesta radnika danas. Dva u Sarajevu, jedan u Tuzli.

U Sarajevu će se okupiti rudari, a mirnu simboličnu šetnju organizovao je i Sindikat metalaca FBiH. U Tuzli Sindikat solidarnosti će izaći na tradicionalni prvomajski protest, prenosi portal Klix.ba.

Protesti u Chicagu

Praznik podsjeća na 1. maj 1886, kada je više desetaka hiljada radnika u Chicagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.

Organizatori protesta su zahtjeve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane.

Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Prvi maj u bivšim jugoslovenskim zemljama

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere.

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. U Srbiji je prvi put obilježen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine. Nakon Drugog svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

Praznik rada je tokom dugog poslijeratnog perioda najmasovnije obilježavan u socijalističkim zemljama.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube