Naslovna BIH TADIĆ brani DODIKA: Tužilaštvo ne može da tereti nekog ko nije kršio...

TADIĆ brani DODIKA: Tužilaštvo ne može da tereti nekog ko nije kršio Ustav i zakone

0

Pravnik Ognjen Tadić komentarisao je današnju odluku Suda BiH da Tužilaštvu BiH vrati optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Tadić je naveo da Tužilašatvo ne može da napiše optužnicu u kojoj tereti bilo koga, pa tako ni Dodika i Lukića jer su poštovali Ustav i zakone Republike Srpske.

„To u suštini znači, da Sud BiH nije potvrdio optužnicu. Sada se vidi, da sve što je komentarisano iz Republike Srpske na tu temu, je bilo jasno i argumentovano, jer bez falsifikovanja, zloupotreba, bez svega što nije pravo, bez pritiska, nije moguće uputiti optužnicu koja je valjana na ovu temu. Tu se ne radi o kršenju zakona. Nema krivičnog djela, Šmit nije visoki predstavnik te s toga nije ovlašteno lice koja može nametnuti takvo nešto. A vidi se, da Tužilaštvo ne može da napiše optužnicu u kojoj tereti bilo koga, pa tako ni Dodika i Lukića jer su poštovali Ustav i zakone Republike Srpske. Tako sutra može biti na udaru neko iz FBiH. Da nisu poštovali zakone, onda bi bili izvršioci krivičnog djela i onda bi mogla biti podignuta optužnica“, istakao je Tadić.

Podsjećamo, optužnica je vraćena na uređenje i dopunu u petak 18. avgusta.

Kako se navodi, optužnica je vraćena zbog puno manjkavosti, u smislu člana odredbe zakona 227. stav 1 c) ZKP BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube