Naslovna Najnovije Tadić: Šmit je stranac

Tadić: Šmit je stranac

0

Njemački turista u BiH Kristijan Šmit nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija što znači da on nema diplomatski status, poručio je pravnik Ognjen Tadić.

„Zbog kompleksnosti s kojima su suočene, strane zahtijevaju postavljanje Visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažovane u civilnom aspektu mirovnog rješenja na taj način što će sporovoditi zadaće povjerene rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 

 

Tadić se dalje poziva na član koji kaže:

„Strane priznaju Visokom predstavniku i profesionalnim članovima osoblja te njihovim porodicama iste povlastice i imunitete koje uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“.

Pravnik Ognjen Tadić naglašava da u BiH od sredine 2021. godine nema visokog predstavika koji je imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija te dodaje da je Služba za strance dužna da postupi u skladu sa Pravilnikom o ulasku i boravku stranaca.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube