Naslovna Najnovije TAKTIČKA ZAMKA RUSA Ukrajinci izgubili Avdejevku na neverovatan način, ostavljen im „put...

TAKTIČKA ZAMKA RUSA Ukrajinci izgubili Avdejevku na neverovatan način, ostavljen im „put života“, a onda ih sačekalo iznenađenje

0

U haotičnom povlačenju iz Avdejevke, Rusija je zarobila i ubila stotine ukrajinskih vojnika. Iako Amerikanci smatraju da gubitak ovog industrijskog gradića nije strateški važan za Ukrajinu, situacija bi mogla imati suprotan efekat.

Zauzimanje Avdejevke, koju su Rusi pokušavali da osvoje poslednjih deset godina, i zarobljavanje velikog broja vojnika može ozbiljno narušiti moral ukrajinske vojske, u vreme kada se Kijev suočava sa nedostatkom vojnika i pokušava privući nove regrute.

„Dvojica ukrajinskih vojnika otkrila su za Njujork tajms da je tokom povlačenja iz razorenog istočnog grada zarobljeno ili se vodi kao nestalo od 850 do 1000 vojnika.“ Ukrajinska vojna komanda priznala je da su neki vojnici zarobljeni, ali je pokušala umanjiti njihov broj i značaj. „U završnoj fazi operacije, pod pritiskom nadmoćnijih neprijateljskih snaga, određen broj ukrajinskih vojnika pao u zarobljeništvo,“ izjavio je Aleksandr Tarnavski, komandant ukrajinskih vojnih snaga u Avdejevki.

Jedan visoki ukrajinski zvaničnik tvrdi da je samo šest vojnika zarobljeno. Međutim, neki ukrajinski vojnici i zapadni zvaničnici tvrde da je do zarobljavanja „značajnog broja vojnika“ došlo zbog loše organizacije povlačenja i nedostatka komunikacije.

Rusija je primenila taktiku opkoljavanja Avdejevke s tri strane, ostavljajući Ukrajincima samo jedan izlaz. „Cesta života“, jedina ruta za povlačenje, bila je izložena intenzivnom bombardovanju i napadima. Problemi s komunikacijom među ukrajinskim jedinicama, zbog različite radioopreme, doveli su do zarobljavanja vojnika.

Četvorica pripadnika 110. zasebne mehanizirane brigade izjavila su za Kijev Independent da su komandanti predugo čekali da narede povlačenje, prisiljavajući mnoge vojnike da beže pešice pod teškim granatiranjem.

„Rusija zapravo nije bila pripremljena za ovo u smislu propagandnog napada,“ rekao je Džonatan Tubner, izvršni direktor FilterLabs.AI, komentarišući rusku reakciju na pad Avdejevke.

Prema ukrajinskoj vladi, u ruskom zarobljeništvu se nalazi 3574 ukrajinskih vojnika. Ukrajina planira mobilizaciju do pola miliona ljudi, dok zarobljavanje vojnika može otežati njihovo regrutovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: