Naslovna BIH TEGELTIJA NA SASTANKU SA KREDITORIMA MMF-a izrazio žaljenje što BiH trenutno nema...

TEGELTIJA NA SASTANKU SA KREDITORIMA MMF-a izrazio žaljenje što BiH trenutno nema aranžman

0

Sagovornici su, tokom sastanka, razmijenili mišljenja i o drugim ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja globalne krize

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa rezidentnim predstavnikom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Juelom o mogućnosti nastavka saradnje sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom i provođenju reformskih mjera, u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, koje za cilj imaju osnaživanje privrednih aktivnosti u BiH i privlačenje domaćih i stranih investicija.

Predsjedavajući Tegeltija izrazio je tom prilikom žaljenje što BiH trenutno nema aranžman za MMF-om. Ukazao je da je, za uspostavljanje aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom potrebno više spremnosti za razgovore i jasni ciljevi i politika za ostvarenje toga, a ne politička uslovljavanja.

– Sagovornici su, tokom sastanka, razmijenili mišljenja i o drugim ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja globalne krize izazvane rastom cijena energenata i hrane, koje za posljedicu ima inflaciju u svim zemljama svijeta – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: