26.7 C
Banja Luka

Tegeltija: Potreban aranžman sa MMF-om

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Laktašima da postoji potpuna saglasnost svih u BiH da sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ razgovaraju o aranžmanu, ali sa jasnim ciljevima i politikama za njihovo ostvarenje.

“Entiteti i zajedničke institucije su spremni da razgovaraju sa predstavnicima MMF-a. Potrebno je da imamo aranažman sa ovom institucijom, ali za njegovo uspostavljanje potrebno je više spremnosti za razgovore nego što ih je bilo u prethodnom periodu, a sigurno je da se na starim osnovama ne može postići dogovor”, rekao je Tegeltija novinarima u Laktašima.

On je naveo da Misija MMF-a u BiH ima novog šefa sa kojim je razgovarao, te da očekuje dolazak Misije u BiH kada budu dozvoljena putovanja iz SAD.

“Sve je pitanje politika i nadam se da će Misija MMF-a biti sprema da razgovara o ciljevima aranžmana. Nemamo probema da kažemo koji su ciljevi, ali se moramo dogovoriti koje su mjere potrebne da bi ciljevi bili realizovani, jer do sada o tome nije bilo saglasnosti”, pojasnio je Tegeltija.

BiH spremna da bude dio “mini-Šengena”

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude dio “mini-Šengena” i svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja zemalja Balkana.

Tegeltija je rekao da u Evropi postoji otpor zbog naziva “mini-Šengen”, jer smatraju da je to njihov projekat, ali da nema problema da naziv bude promijenjen.

On je istakao da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o “mini-Šengenu”.

“Saglasni smo da saradnja bude unaprijeđena, pogotovo u infrastrukturi, jer ako je ona loša teško je imati kvalitetnu ekonomsku saradnju”, rekao je Tegeltija novinarima u Laktašima.

Govoreći o zastupljenosti Srba u pravosudnim institucijama BiH, Tegeltija je rekao da ih ima na pojedinim rukovodećim pozicijama, ali da su promjenama u Visokom sudskom i tužilačkom savjeta ostali bez jedne od takvih pozicija.

“Uvijek smo se zalagali da se reforma pravosuđa dogovori i da bude jednaka zastupljenost svih”, rekao je Tegeltija i ocijenio da je potrebno uraditi kvalitetnu reformu pravosuđa, te da u imenovanjima kadrova u pravosudnim institucijama ne učestvuju Savjet ministara i Predsjedništavo BiH. /kraj/bon/foto/video

(Srna, E.M)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here