Naslovna Najnovije Tenk T-55 navodno prvi put snimljen na frontu u Ukrajini – FOTO

Tenk T-55 navodno prvi put snimljen na frontu u Ukrajini – FOTO

0

Krajem marta mjeseca 2023. tenkovski stručnjak Vladimir Ivanović je analizirao zašto je Rusija iz depoa i zaboravljenih skladišta izvukla prastare tenkove T-55.

Priča o tenku T-55 započela je u martu 2023. kada se na društvenim mrežama pojavio snimak kompozicije na kojoj su bili ukrcani tenkovi T-55, koji su put zapada iz zone Sibira i Dalekog istoka krenuli. Neki su predviđali remont, a neki front.

Poslije 20 dana na ruskom Telegram kanalu pojavio se i snimak tenka T-55. Sudeći prema onome što se navodi i to u borbenoj zoni, odnosno u Zaporoškoj oblasti, prenosi „Kurir„.

Ovo je po prvi put da tenkovi T-55 se pojavljuju u Ukrajini. Naravno, sada će početi razne teorije i ismijavanja o upotrebi ovog tenka, ali je evidentno da su ovi gusjeničari dati jedinicama DNR i LNR milicije kako bi bili iskorišteni za vatrene tačke i zaustavljanje dugonajavljivane ukrajinske ofanzive koja se u medijima skoro svakog dana po 100 puta najvljuje.

Tenkovski top D-10-T2S idealan je za gađanje oklopnih ciljeva jednodjelnom granatom. Borbeni komplet je 43 granate. Inače Rusija i dalje u svojim vojnim skladištima ima mnogo granata kalibra 100 mm.

U sklopu priprema za ovaj okršaj ono što je interesantno jeste da je podignuta sva borbena tehnika iz sovjetskog vremena protivtenkovski top rapira MT-12, tenkovi T-55 i T-62, zatim oklopni transporteri familije BTR-60, 70, BRDM-2, lansirni mostovi TMM-3.

Interesantno je da novije borebene tehnike poput tenkova T-90M, BMP-3, BMP-2 sa modifikovanom kupolom ima mnogo manje nego što se očekivalo, ali ta tehnika se i dalje prikuplja na granici sa Ukrajinom u Belgorodskoj, Brjanskoj, Kurskoj i Rostvoskoj oblasti, ali i u Bjelorusiji, dok starija tehnika sva ide direktno na prvu liniju fronta.

U tekstu „STRUČNJAK ZA TENKOVE VLADIMIR IVANOVIĆ: Rusija aktiviranjem tenkova T-55 šalje najjeziviju poruku NATO paktu NA ŠTA SU SVE SPREMNI“ dao je analizu zašto Rusija podiže tenkove T-55 iz deopa u Sibiru i na Dalekom istoku.

Naravno neki su to ismejali jer su oni „stručnjaci“, ali ta opcija i dalje provejava s obzirom da je Rusija itekako krenula u testiranje nuklearnog naoružanja.

Istina jeste retorika se oko prijetnji upotrebom stišava, ali se broj vježbi usložnjava, a Ivanovićev komentar i dalje ima čvrstu težinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube