Naslovna Najnovije Tenzije oko posjete Nensi Pelosi Tajvanu sve veće: Kina saopštila da će...

Tenzije oko posjete Nensi Pelosi Tajvanu sve veće: Kina saopštila da će Peking sprovesti odlučne mjere ukoliko se posjeta realizuje

0

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsjednica Predstavničkog doma SAD Nenski Pelosi posjeti Tajvan

„Kina će preduzeti odlučne mjere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalnih integritet ako predsjednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posjeti Tajvan“, izjavila je na brifingu portparolkla kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi koja boravi na turneji po Aziji prenosi RIA Novosti.

Dodala je da su Kina i SAD u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi posjeti Pelosi Tajvanu.

„Nadamo se da američki zvaničnici razumiju važnost i osjetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim“, dodala je Hua.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Pelosi danas trebalo da doputuje na Tajvan.

Mogućnost posjete podigla je tenzije u Tajvanskom moreuzu pošto Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije.

Stotine ljudi na Tajvanu podiglo je transparente u znak protesta protiv dolaska predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan, a mnogi su uzvikivali „Puško, vrati se nazad“.

Kineska Uprava za pomorsku bezbjednost saopštila je da će od danas do 6. avgusta u dijelu Južnog kineskog mora biti održane vojne vježbe sa bojevim gađanjem. S tim u vezi zabranjen je ulaz svih brodova u područja čije su koordinate navedene na sajtu agencije, istaknuto je u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Kineska vojska je poslednjih dana intenzivirala vježbe u južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, uključujući i vode provincije Fuđan koju od Tajvana odvaja moreuz.

Posmatrači ocjenjuju da su vježbe povezane sa mogućnost posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube