21.7 C
Banja Luka

THE DEFENSE POST: „UKRAJINA TVRDI DA RUSIJA NAPADA JAKOM VATROM NA JUGU“

Ukrajinske trupe suočene su sa „jakom vatrom“ ruskih snaga u južnom regionu Zaporožja nakon što je Moskva prošle nedelje ostvarila svoje najznačajniji teritorijalno osvajanje u poslednjih devet meseci, rekao je u ponedeljak portparol ukrajinske vojske.

Ruske snage su se vratile u ofanzivu širom istočne i južne Ukrajine i primorale su Kijev da se brzo povuče iz grada Avdejevke u istočnoj Donjeckoj oblasti, obezbeđujući svoj prvi veći dobitak od zauzimanja Bahmuta u maju 2023. godine.

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je u ponedeljak da Rusija sada pokreće višestruke napade u blizini sela Robotina – jednog od retkih mesta gde je Ukrajina uspela da povrati prostor tokom prošlogodišnje kontraofanzive.

Ovde je situacija dinamična, neprijatelj nanosi jaku vatru“, rekao je on u ponedeljak na državnoj televiziji.

On je rekao da je Rusija u subotu napala oklopnim vozilima — „koja su odbijena“ — i da sada pokušava da napreduje „sa malim jurišnim grupama, uz podršku oklopnih vozila“.

The DeepState Telegram channel, koji se smatra blizak ukrajinskim oružanim snagama, izvestio je u nedelju uveče da je Rusija uspela da probije ukrajinsku odbranu u Verbovoju, nekoliko kilometara istočno od Robotina.

Drugi kanal blizak ruskim oružanim snagama, Ribar, rekao je da je Rusija stekla uporište u južnom predgrađu Robotina.

AFP nije mogao da proveri izveštaje sa ratišta.

Kao i mnoga naselja širom istočne Ukrajine, Robotino je potpuno sravnjeno sa višemesečnom artiljerijskom vatrom.

Ukrajinska odbrana je poslednjih nedelja bila opterećena nedostatkom municije i ljudstva.

Lihovij je rekao da se Rusi „pregrupišu“ nakon što se Ukrajina povukla iz Avdejevke i „verovatno će prebaciti jedinice u druge sektore“.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je zauzimanje Avdejevke kao „važnu pobedu“ za njegove trupe, samo nekoliko dana pre dve godine od ruske invazije 24. februara.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here