28.7 C
Banja Luka

„The Times“: Ukrajina spremna da upotrijebi britanske rakete za napad na Krim

Ukrajina je spremna da upotrijebi britanske rakete dugog dometa za gađanje meta na Krimu, piše britanski list „Tajms“ pozivajući se na neimenovane izvore u ukrajinskim vojnim krugovima.

Sagovornik lista potvrdio je da izjava predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o uništavanju ruskih vojnih objekata „u dubini okupirane teritorije“ pomoću raketa dugog dometa podrazumijeva mogućnost napada na Krim. Kako je istakao, Kijev je spreman na takve akcije.

Prema navodima autora članka, uprkos tome što je London ranije izražavao zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije sukoba u Ukrajini zbog isporuka raketa dugog dometa, britanska Vlada trenutno razmatra pitanje koliko bi raketa moglo da se isporuči Ukrajini.

Naime, britanski vojni stručnjaci konstatuju da bi moglo biti riječi o protivbrodskim raketama „harpun“ sa dometom od oko 241 kilometar koje se mogu prilagoditi za izvođenje napada na kopnene mete. Još jedna opcija su avionske rakete „storm šadou“ koje pogađaju metu na udaljenosti od oko 563 kilometra.

Prema procjeni stručnjaka, mala je vjerovatnoća da će Velika Britanija isporučiti Kijevu rakete „storm šedou“, jer bi to značilo da je London otišao korak dalje od Vašingtona koji isporučuje Kijevu projektile kraćeg dometa.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se u Savjetu Evrope u Briselu i pozvao je evropske zemlje da Ukrajini isporuče savremeno naoružanje.

Ranije je posjetio London gdje je razgovarao sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o isporukama oružja Kijevu. Sunak je potvrdio da se Velika Britanija sprema da prebaci Ukrajini „dalekometnije oružje“. Nije precizirano šta se pod tim tačno podrazumijeva, ali je ranije London najavio mogućnost prebacivanja raketa dugog dometa Ukrajini.
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here