Naslovna Najnovije Tiha poskupljenja na stotine proizvoda u Srpskoj

Tiha poskupljenja na stotine proizvoda u Srpskoj

Poskupljenja u teškoj ekonomskoj situaciji dio su svakodnevice građana BiH. Poseban problem predstavljaju tiha poskupljenja koja niko ne kontroliše.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine prosječna plata u državi za mjesec mart iznosila je 941,28 KM, dok je potrošačka korpa za treći mjesec 2021. godine iznosila 1992 marke.

U odnosu na mjesec ranije, potrošačke cijene u Republici Srpskoj su više za 0,7 %, a u Federaciji BiH za 0,8 %.

Građani navode da su poskupljenja, pa čak i u malim procentima evidentna, te da to predstavlja težak udar na ionako krhak budžet.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača navode kako svakodnevna tiha poskupljenja na prvu djeluju bezazlena, ali da je situacija zapravo u potpunosti drugačija.

„Poskupljenja su neznatna, od 0,3 do 5 posto ili 10 posto. Međutim to kada se pretvori u feninge odnosno u marke onda vam to dobit dođe negdje između 10 i 35 feninga. I to djeluje da nije apsolutno poskupljenje jer kada razgovarate sa ljudima koji donose takve odluke većinom s trgovcima on kaže pa šta je dva feninga ili tri feninga na proizvod?

1500 proizvoda koje mi koristimo, počev od hljeba, brašna i slično, kad se tu skupi po fening ode jedna penzija, prosječna“ kaže Snežana Šešlija iz Udruženja za zaštitu potrošača Doboj.

Kako preživjeti stalna poskupljenja ne znaju ni oni sa primanjima, a kamoli nezaposleni kojih je u martu, prema evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH, bilo preko 406.000, što je u odnosu na isti period od godinu ranije više za 8.214 osoba.

(BN)