Naslovna Crna Hronika Tri samoubistva u UKC RS za samo mjesec dana

Tri samoubistva u UKC RS za samo mjesec dana

0
U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo.

U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti?

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru RS samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC.

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a RS.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere.

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“- zaključuje Stanić.

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u.

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ -ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić.

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo, u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u RS Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7,9% više u odnosu na 2019. godinu.

(BN)