Naslovna Najnovije „To nikog ne treba da čudi“ Zbog čega je broj glasača i...

„To nikog ne treba da čudi“ Zbog čega je broj glasača i stanovnika BiH GOTOVO IZJEDNAČEN

0

Bosna i Hercegovina je čudo po mnogo čemu, pa i po podatku da ima približno isti broj stanovnika i glasača na izborima. Međutim, upućeni u ovu tematiku tvrde da to nikog ne treba da čudi i da nije kriv Centralni birački spisak, nego popis stanovništva iz 2013.

Prema podacima Centralne izborne komisije, ukupan broj birača na Centralnom biračkom spisku je 3.368.666, a prema posljednjem popisu BiH ima 3.531.159 stanovnika. Budući da je Srpska kasnije objavila svoje rezultate popisa, taj broj je nešto drugačiji, ali ne značajno.

Gruba matematika kaže da u BiH, od oko 3,5 miliona stanovnika, samo njih 162.493 nemaju pravo glasa. Ma koliko taj broj izgledao nevjerovatan, ma koliko se na prvu činio nelogičan, pozadina ove priče je mnogo kompleksnija.

Preminuli

Prema izbornim pravilima u BiH, glasa svako ko ima ličnu kartu, odnosno ko je punoljetan, a glasati se može u BiH i u inostranstvu. Oni koji žive u inostranstvu mogu da se prijave za glasanje putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

CIK je za ove izore verifikovala prijave 69.966 glasača koji imaju pravo glasa izvan BiH – dakle poštom i u ambasadama i konzulatima. Ovaj broj ulazi u ukupan zbir glasača od 3.368.666.

Mada je i taj broj podložan greškama (bili smo svjedoci da su pojedini preminuli građani i dalje bili na spiskovima) ovaj put problem je u drugom broju – u rezultatu popisa stanovništva. Naime, veliki broj naših ljudi koji žive izvan BiH nisu tada popisani kao državljani, a sada imaju pravo glasa. Oni sa boljim pamćenjem sjetiće se političkih peripetija iz 2013. o tome ko jesu, a ko nisu rezidenti, ko može, a ko ne može da ulazi u ukupan broj stanovnika… A od toga je prošlo već devet godina.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To za Srpskainfo potvrđuje i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić.

– Mnogo je onih koji žive vani, a nisu popisani da su državljani BiH, i to je ta razlika. Ne treba to nikoga da čudi. Njima nije oduzeto biračko pravo i automatski se nalaze u Centralnom biračkom spisku, koji se ažurira iz civilnog registra građana BiH. A, tamo imate sve osobe, između ostalog, koje su napunile 18 godina, izvadile ličnu kartu i automatski se prebacuju u Centralni birački spisak – kaže Šehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: