Naslovna Najnovije „TO ZNAČI RAT!“ Brutalno upozorenje Pekinga!

„TO ZNAČI RAT!“ Brutalno upozorenje Pekinga!

0
Kineski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorio je da bi britansko i američko mešanje na Tajvanu moglo da dovede do rata, tvrdeći da su veze Pekinga sa Londonom sada na prekretnici oko ostrva.

U autorskom tekstu za britanski „Gardijan“ kineski ambasador u Velikoj Britaniji DŽeng Zeguang izrazio je stav svoje vlade o teritorijalnoj svađi, istovremeno izjavljujući da je Tajvan postao „probno pitanje“ za Kinu, SAD i Veliku Britaniju podjednako.

DŽeng je takođe pozvao Britaniju da izbegava da ide „stopama SAD“, navodeći nedavne posete visokih američkih poslanika Tajvanu, i napomenuo da je ostrvo „uvek bilo osetljiva stvar u centru odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine“.

Komentari ambasadora dolaze usred nove runde kineskih vojnih vežbi u vazduhu i vodama oko Tajvana, odražavajući još jednu vežbu neposredno nakon posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, piše RT.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus nedavno je osudila vežbe, rekavši da one „prete miru i stabilnosti u regionu“, ponavljajući sličnu osudu njenog američkog kolege.

Izvor: sputnikportal.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube