20.7 C
Banja Luka

„Toliko ginemo da ne možemo da vratimo sva tijela s fronta“

Posljedice ruskog bombardovanja „jedrećim bombama“ su katastrofalne, vojska gubi toliko ljudi da ne može da vrati sva tijela stradalih saboraca s linije fronta, izjavio je ukrajinski vojnik koji se bori u blizini sjeverne linije fronta za londonski „Tajms“.

Opisujući borbu kao užasnu, dodao je da ukrajinske snage u toj oblasti ne mogu da krenu napred, odnosno da jedva drže liniju.

Prema pisanju lista, vojnik nazvan Lemur se bori kod Kupjanska u Harkovskoj oblasti, gdje po riječima američkog Instituta za proučavanje rata Rusija bilježi marginalne uspjehe.

Ključni faktor u ruskoj ofanzivi su tzv. jedreće bombe koje RF intenzivno koristi posljednja tri mjeseca. Riječ je o modifikovanim bombama iz sovjetskog doba – opremljene su „krilima“ koja im pojačavaju domet, a lete nisko izbjegavajući neke radare i sisteme protivvazdušne odbrane. Ispuštaju se iz aviona s distance a potom navode do cilja.

Ruske snage ih u posljednjih mjesec dana često koriste oko Kupjanska, Avdejevke i Robotina, piše  „Kijev post“.

„Jedreće bombe“ bile su ključne u ruskom osvajanju Avdejevke sredinom februara.

Vojnik 3. ukrajinske odvojene jurišne brigade Maksim Žorin napisao je na Telegramu tokom te bitke da ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju – od sve infrastrukture ostaje rupa nakon dejstva samo jedne bombe, prenio je „Vašington post“.

Upravo je dejstvo „jedrećih bombi“ pokrenulo temu hitnog dostavljanja aviona F-16 u Ukrajinu.

Vojni analitičar kijevskog Nacionalnog instituta za strateške studije Mikola Beleskov rekao je za „Post“ da bi modifikovane rakete vazduh-vazduh F-16 mogle pomoći Ukrajini da se suprotstavi prijetnji.

Međutim, procjenjuje se da će borbeni avioni stići u Ukrajinu najranije na ljeto, prenosi RT Balkan.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here