Naslovna Politika TOPLI OBROK I REGRES Marić: Ako se ne sastanemo sa premijerom za...

TOPLI OBROK I REGRES Marić: Ako se ne sastanemo sa premijerom za 10 dana, u Narodnu skupštinu upućujemo interpelaciju

Ukoliko u narednih deset dana ne dođe do sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem u vezi sa vraćanjem toplog obroka i regresa za zaposlene u javnoj upravi, u oktobru ćemo predati interpelaciju u Narodnu skupštinu.

To je danas izjavio predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić, govoreći o tome dokle se stiglo sa inicijativom ovog sindikata da za 55.000 zaposlenih u javnom sektoru bude vraćen topli obrok i regres, zbog čega su zatražili sastanak sa premijerom Viškovićem.

– Prema našim informacijama, predsjednik Vlade Radovan Višković dao je nalog resornim ministrima da obave razgovore sa nama. Međutim, mi smo jasno i glasno rekli, ukoliko predsjednik Vlade RS kao poslodavac za 55.000 zaposlenih u oblasti javnog sektora RS, ne želi da razgovara sa nama, da mu predstavimo novu poreksu politiku i kako obezbijediti sredstva i vratiti topli obrok, da ćemo u NSRS uputiti interpelaciju koja će po prvi put biti iskorištena na ovakav način – rekao je Marić.

On je podsjetio da interpelacija predstavlja pravni instrument na osnovu kog se ulazi direktno u plenum i gdje poslanici “moraju da se izjasne da li jesu ili nisu za vraćanje toplog obroka”.

– To će biti referendumsko pitanje o kome se može glasati samo za ili protiv. Oni koji budu uzdržani oni su protiv vraćanja toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru – kaže Marić.

On tvrdi da zaposlenima neće biti smanjena plata u slučaju da im budu vraćena pomenuta prava.

– Mi upravo tražimo da se uvede topli obrok i regres iz razloga što trenutno imamo situaciju da čistačica koja čisti kabinet premijera ima 360 KM platu, što je za 180 KM manje od najniže zagarantovane plate, što znači da Vlada RS prema svojim radnicima, kojima je ona direktan poslodavac, ne poštuje minimum prava koji je propisan u Srpskoj – izjavio je Marić.