20.7 C
Banja Luka

Trebinje: Zabrinjavajući planovi rada javnih ustanova: Kritike odbornika SDS-a

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Grada Trebinja, posebno je privukla pažnju 6. tačka dnevnog reda – Pojedinačni programi rada javnih ustanova i planovi poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Trebinje, kao i program rada Agrofonda Grada Trebinja za 2024. godinu. Dokumenti dostavljeni odbornicima su obilovali brojnim nelogičnostima, oskudnim informacijama i raznim greškama.

Odbornik Srpske demokratske stranke Ilija Mastilović je komentarisao nekoliko programa rada javnih ustanova, ističući da se mnoge od njih nisu potrudile ni oko dokumenta koji su dostavile Skupštini, a kamoli oko nekih planova za 2024. godinu od kojih bi građani grada mogli imati neke benefite. Mastilović je naglasio da je sve „mrtvo slovo na papiru“ čime su pokušali samo da „uštimuju“ i na neki način opravdaju novac koji dobijaju iz budžeta grada.

„Navodio bih primjer Agrofonda, koji ima čak više od 50 zaposlenih, ali nula prihoda od realizacije projekata u prethodnoj godini i isto toliko planiranih i za ovu 2024. godinu“, rekao je Mastilović. S druge strane, dodaje Mastilović, očigledno rukovodstvo Agrofonda voli putovanja i obilaske drugih zemalja, jer se samo za troškove hotelskog smještaja i dnevnice u zemlji i inostranstvu izdvaja 13,500 KM. „Opet, to nije toliko alarmantno koliko su alarmantni planirani troškovi telefona za 2024. u iznosu od čak 10,000 KM, dakle preko 800 KM mjesečno, pa me zaista interesuje kakve tačno pozive u ovakvom iznosu obavlja Agrofond“, dodao je on.

Kada je u pitanju JU Dom Mladých, oni su zalutali po više osnova, dostavili su dokument gdje nisu bili u stanju ispraviti ni godinu, pa su odbornici usvajali plan za prethodnu godinu. Isti onaj koji je pisao dokument nije znao ni da se ne piše „inžinjer“ nego „inženjer“, pa je INŽINJER potpisao plan od nevjerovatnih 7 (sedam) aktivnosti koje planira realizovati ova javna ustanova u tekućoj godini.

„U kalendaru aktivnosti je navedeno 7 aktivnosti i to za 2023. godinu (pretpostavljamo greškom da je navedena prethodna godina), a kao što vidimo ova javna ustanova ima 36 zaposlenih i prihode iz budžeta Grada oko 800,000 KM. I nije ih sramota da nam prikažu da imaju u planu realizovati 7 aktivnosti i to za 2023. godinu, dok za 2024. godinu nismo upućeni da li će imati ijednu“, rekao je Mastilović.

I u ovoj javnoj ustanovi rashodi za usluge korištenja fiksnog telefona su povećani za 2024. sa 800 KM na 1200 KM, a tek rashodi za hemijski materijal za održavanje čistoće sa 176 KM na 600 KM, iako ne znamo šta toliko planiraju čistiti obzirom da imaju 7 aktivnosti u godini dana. „Ono što je najzanimljivije je da su rashodi za ostale pravne i administrativne usluge povećani za 2024. godinu sa 1300 KM na 5 500 KM, iako u ovoj javnoj ustanovi imamo 2 pravnika i čak 6 ekonomista. Sve u svemu jako neozbiljan dokument pogotovo što vidimo da je za 2024. godinu planirano smanjenje svih prihoda sem onih koji dolaze iz budžeta Grada. Direktor ove ustanove bi se morao pozabaviti ovim činjenicama, ukoliko naravno razume sve ovo“, ističe Ilija Mastilović.

JU Centar za informisanje i obrazovanje – Radio Trebinje je priča za sebe u kojoj radi preko 40 zaposlenih, a dobar dio ne zna ni da objasni šta tačno rade. U skladu sa tim, u planu rada ove javne ustanove za glavnog i muzičkog urednika uopšte nisu navedena zanimanja. „Interesuje nas koje je zanimanje Glavnog urednika našeg medijskog glasila, koje svi mi plaćamo? Pored njega imamo i odgovornog urednika, kome takođe nigdje ne piše zanimanje, kao ni šefu računovodstva, a najinteresantnije od svega je što imaju zaposlenog vozača, iako apsolutno nemaju, niti su ikada imali motorno vozilo u svom posjedu. Da situacija bude još zanimljivija, budžetom za 2024. godinu planiraju izdvojiti 4 700 KM za gorivo, pa je moje osnovno pitanje na sjednici Skupštine bilo u šta tačno sipaju ovo gorivo i šta tačno vozi uredno zaposleni vozač“?

Kada pogledamo rashode u rebalansu za 2023. i rashode za 2024. godinu Turističke organizacije Grada Trebinja, nešto ne štima. Skoro svi rashodi su znatno veći u ovoj godini nego u prethodnoj. Nevjerovatan je podatak da je planirana potrošnja goriva za 2024. godinu u iznosu od 26 000 KM, dok je rebalansom za 2023. ovaj iznos bio 8 000 KM. Dnevnice su povećane sa 9 000 KM na 18 000 KM. Troškovi električne energije, troškovi telefona, troškovi vode povećani čak sa 300 na 700 KM, troškovi interneta i komunikacija sa 4100 KM na 5 600 KM. Ili će doći do astronomskih i definitivno neizdrživih povećanja svih mogućih cijena, pogotovo vode, struje, a o gorivu tek da ne govorimo, ili je ovo potpuno besmislen plan budžeta za 2024. godinu.

(Vijesti Srpske)

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here