Naslovna Izdvajamo Trebinjska Hitna pomoć jutros bez ljekara?

Trebinjska Hitna pomoć jutros bez ljekara?

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Trebinju nema nijednog ljekara, a da se plaća preskupa i prevelika cijena dugogodišnjeg nekorektnog odnosa prema ljekarima, i drugim važnim deficitarnim zanimanjima koji masovno odlaze sa ovih prostora zbog niskih plata i loših uslova rada, govori i nevjerovatna vijest koju sam dobio od pacijenata iz Trebinja i radnika Doma zdravlja.

Naime, prema mojim informacijama, jutros u timu hitne pomoći u Trebinju su bili vozač i tehničar, ali ne i ljekar!

Ljekari su preumorni jer imaju previše posla, i moraju po zakonu iskoristiti godišnji odmor od prošle godine do kraja maja, ali nema ko da ih zamijeni. Zbog toga su na intervencije išli timovi hitne pomoći bez ljekara, a nakon mog poziva rukovodstvu Doma zdravlja, nezvanično se timu Hitne pomoći popodne, iza 15 časova, po potrebi popriključila i jedna doktorica iz tima porodične medicine. Od pravnice Doma zdravlja dobio sam informaciju da nema problema u funkcionisanju Hitne pomoći i da ona radi normalno, sa dežurnim ljekarskom u timu!?

Gradske vlasti kriju da je Dom zdravlja Trebinje obezglavljen jer je bivša direktorica Branka Drašković, naravno kadar SNSD-a, nedavno podnijela ostavku na mjesto direktora ove ustanove, a druga osoba još  nije imenovana za vršioca dužnosti direktora ove veoma važne ustanove jer Partija i Luka nisu donijeli odluku.

Crveni alarm je odsvno upaljen, i društvo treva da shvati ozbiljnost situacije i problem ako se nastave negativne tendencije, sistematsko razaranje i urušavanje zdravstvenog sektora. Mora se napraviti zaokret i naći sistemsko rješenje za zdravstvo koje obilno krvari, kako reče premijer Radovan Višković.

Dr Saša Borjan prije 2 godine je otjeran iz Hitne pomoći u Trebinju jer nije bio politički podoban lokalnoj SNSD vlasti i moćnicima, prije svegs Luki Petroviću i Mirku Đuriću. Odlukom tadašnjeg dirktora Vasa Mijanovića pinižen je i prebačen iz Hitne pomoći da radi u administraciji, za mnogo nižu platu, a ne kao ljekar, zbog čega je dr Borjan izbucao diplomu, dao otkaz i otišao u Dubrovnik, gdje poslednje dvije godine radi kao ljekar u dubrovačkom Domu zdravlja.

On je jedan od primjera bolesnog, nenormalnog i nekorektnog odnosa države i grada prema ljekarima, i drugim nepodobnim građanima, koji se progone i šikaniraju jer nisu podobni korumpiranim političarima, a na kraju ceh i preskupu cijenu plaćaju građani, nažalosg ponekad i ljudskim životima jer je sigurno da smrtnost ne bi bila ovakva da nismo protjerali stotine kvalitetnih ljekara i medicinskih radnika u svijet suludim ponašanjem i politikom.

 

(Nebojsavukanovic.info)