Naslovna Najnovije TREĆE SAMOUBISTVO NA UKC-U: Pacijent skočio sa petog sprata!

TREĆE SAMOUBISTVO NA UKC-U: Pacijent skočio sa petog sprata!

0

„Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 03.05.2021. godine, izvršili su uviđaj u ulici 12 beba u Banjaluci na licu mjesta gdje je smrtno stradalo lice inicijala O.S. iz Čelinca. Nadležnoj policijskoj stanici, 03.05.2021. godine u 16,00 časova, od strane dežurnog doktora UKC-a RS, prijavljeno je, da je pacijent O.S. skočio kroz prozor sa petog sprata zgrade UKC-a, te da je na licu mjesta preminuo. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka“, saopštili su iz UKC-a.

Podsjetimo da su nakon drugog samoubistva koje se desilo 20. aprila iz UKC-a su nam rekli da oni nisu ustanova zatvorenog tipa.

Na pitanja o mjerama bezbjednosti iz UKC-a nam kažu da je ova ustanova otvorenog tipa u kojoj se pacijenti liječe dobrovoljno ili uz saglasnost najbližih članova porodice.

„Naglašavamo da naša ustanova nije ustanova zatvorenog tipa, čak ni naša Klinika za psihijatriju nije psihijatrijska ustanova zatvorenog tipa i da blindiranje/stavljanje rešetki/ trajno zatvaranje prozora nisu opcije, jer je to neprihvatljivo. Neophodno je obezbijediti osnovne kriterijume za boravak pacijenata na liječenju, a tu spada i provjetravanje prostorija u svakom odjelu, a naročito je to neophodno u svim COVID odjeljenjima“, ističu iz UKC-a.

Dodaju da covid pacijenti kao i zaposleni u COVID odjeljenjima imaju odgovarajaću psihološku podršku kliničkih psihologa iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Repubike Srpske.

„Takođe, u toku je instaliranje dodatnih 60 kamera za video nadzor u stacionarnom dijelu Centralnog medicinskog bloka u okviru zakonom propisanih ograničenja koja se odnose na poštovanje ljudskih prava i sloboda, što će dalje omogućiti bolji uvid u kretanje hospitalizovanih pacijenata“, ističu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube