21.7 C
Banja Luka

TRIVIĆ: Odloženo glasanja o Rezoluciji o Srebrenici je zahvaljujući predsjedniku Vučiću

„Odlaganje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici rezultat je napora rukovodstva Srbije, posebno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji već nekoliko dana preduzima snažne političke aktivnosti kako bi ova Rezolicija imala što manju podršku članica UN-a“, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ona navodi da nikakve diplomatske aktivnosti po ovom pitanju nismo vidjeli od Željke Cvijanović, tako da je nejasno o kakvom njenom doprinosu odlaganju Rezolucije o Srebrenici govori Milorad Dodik.

„Kada već govori o unilateralnom djelovanju Zlatka Lagumdžije u UN, Dodik treba prvo da odgovori na pitanje ko je dao saglasnost za njegovo imenovanje za ambasadora u Ujedinjenim nacijama“, kaže Trivićeva.

Trivićeva podsjeća da je saglasnost dala upravo Željka Cvijanović, po nalogu Milorada Dodika, uprkos lošem iskustvu koje su Srbi imali i sa Lagumdžijinim prethdnikom na ambasadorskoj poziciji Svenom Alkalajem, čijem imenovanju se nije protivio Dodik, koji je tada bio član Predsjedništva BiH. Alkalaj je samostalno i autonomno djelovao kao što to sada čini Lagumdžija.

„Koliko Dodiku treba da shvati da su te ambasadorske pozicije trebali da zauzmu srpski kadrovi, nakon čega ne bi bilo kardinalno loših situacija po Srbe, koje je prvo prouzrokovalo samostalno djelovanje Alkalaja, a potom i Lagumdžije?

Nažalost, Dodiku je to jasno, samo se pravi nevješt kako bi prikrio sada već, nažalost, dogmu – da mu je njegov lični interes uvijek bio važniji od srpskih nacionalnih interesa, Republike Srpske i Srbije“, ističe Trivićeva.

„Dodikov pokušaj“, navodi Trivićeva, „da zasluge Srbije pripiše i sebi, tek je blijedi pokušaj vađenja iz situacije u kojoj predstavnici vlasti Srpske nisu učinili ama baš ništa na diplomatskom planu kako bi ova Rezolucija dobila što manju podršku ili kako se uopšte ne bi našla na dnevnom redu generalne skupštine UN-a.“

Trivićeva kaže da je istina da ambasadori ne vode usaglašene politike po spoljnopolitičkim pitanjima u BiH, kao što je po pitanju Rezolucije o Srebrenici i prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, ali da je notorna činjenica i da su SNSD kadrovi, na čelu sa Miloradom Dodikom sve ključne pozicije prepustili Bošnjacima, zarad prodaje zgrade Mileta Radišića i imenovanja raznoraznih tegeltija koji moraju da obavljaju njihove lične poslove, a ne poslove za Srbe kao narod i Republiku Srpsku.

„ I Dodik i Cvijanovićeva znali sa kakvom misijom ide Lagumdžija u UN. Ostaje otvoreno pitanje zašto su to tek tako propustili. Da li je, osim privatnog interesa Dodika, prevagnuo u tom pravcu i njegov prijateljski odnos sa Lagumdžijom za kojeg je Dodik bio i ostao drug Mićo“, zaključuje Trivićeva u  saopštenju.

(BN) Foto: Facebook

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here