Naslovna Izdvajamo Trivićeva i Vukanović kažu da je Dodik prekršio dogovor, Nešić ga podržao

Trivićeva i Vukanović kažu da je Dodik prekršio dogovor, Nešić ga podržao

0

Milorad Dodik je danas najavio da će prisustvovati sastanku sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Predsjedništvu BiH i da se oko toga konsultovao sa liderima stranaka u RS. Ipak, čini da u opoziciji nisu načisto da li Dodik treba da ide, ili ne.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Jelena Trivić smatra da je Dodik potvrdom dolaska na sastanak sa turskim Erdoganom prekršio skupštinske zaključke u neučestvovanju u radu institucija BiH, osim ako je to neophodno zbog sprečavanja štetnih odluka. Njen stavi je objavio na svom blogu i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Trivić ističe kako u zaključcima jasno stoji da se „treba učestvovati u radu zajedničkih institucija BiH kada se treba spriječiti donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku“.

„Dakle, učestvovanje samo onda kada se sprečava donošenje nekih odluka. Nigdje u zaključcima ne stoji da to uključuje i sastanke u zajedničkim institucijama BiH bilo koje vrste,“ napisala je Trivićeva u objavi na Fejsbuku.

Trivićeva misli da se postojali i drugi način da Dodik Erdoganu uputi stav Republike Srpske, a da odlaskom u Predsjedništvo pokazuje nemoć.

„On je o svojoj odluci da ide na sastanak, opoziciju obavijestio, ali ne i tražio mišljenje. Naviknut da se krije iza naroda, Narodne skupštine, sada svoju nemoć mora da sakrije i iza opozicije. Razlozi koje navodi kao opravdanje za sastanak sa Erdoganom su jadni – stav Republike Srpske se može uputiti i notom, pismom, bilo kojim drugim vidom diplomatske komunikacije,“ poručila je Trivić i naglasila da svoje stavove piše lično te da nema nikakavih pritisaka niti treba ikoga da demantuje.

Nešto ranije Iz PDP-a su prokomentarisali današnje tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika se prije odluke o sastanku u Predsjedništvu konsultovao sa opozicijom.

„Ne radi se tu o nekim posebnim dogovorima. Dodik je pozvao telefonom predsjednika Borenovića da kaže da je odlučio da ide na sastanak članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Erdoganom. Predsjednik Borenović je jasno rekao ono što zaista i mislimo: Ako će se pitanje nametnutog zakona Valentina Incka riješiti na takvim vrstama sastanaka, onda to može imati smisla,“ rekla je portparol PDP, Anja Petrović.

Nešić: Dodik dobio moju podršku

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić potvrdio je da je razgovarao sa Dodikom i da se složio da treba da prisustvuje sastanku sa predsjednikom Turske.

Nešić je istakao da je srpski narod kičma stabilnosti Zapadnog Balkana i njegovi predstavnici nikada ne treba da odbijaju sastanke sa najvišim zvaničnicima drugih država, saopšteno je iz DNS-a.

„Iznad svega, mi smo dobri domaćini, iskreni sagovornici pružene ruke koje se znaju i odbraniti ako je to potrebno“, naveo je Nešić.

Vukanović na svom blogu pita: Hoće li Baja sa Erdoganom na svadbu kod Bakira?

„Bakir Izetbegović u petak udaje kćerku Jasminu i u hotelu Evropa pravi veliku svadbu. Zbog dolaska turskog predsjedmika Redžepa Taipa Erdogana planirana je blokada dijela Sarajeva oko hotela Evropa, zbog mjera bezbjednosti važnost gosta na svadbi, a sastanak članova Predsjedništva BiH je samo paravan da se prikrije stvaran razlog iznenadne posjete Erdogana Sarajevu.

Očito je da su Bakir i Erdogan riješili određene međusobne nesporazume koje su imali, a pitanje je hoće li Dodik posle sastanka u Predsjedništvu BiH otići na svadbu i da li je njegovo ime na protivnicima za veliko veselje među među odabranim zvanicama na velikom veselju.

Ako se bude plašio reakcija javnosti, jer se u poslednje vrijeme jako plaši medija i uporno pravda poteze, možda samo pošalje, po starom običaju, koveru i neki poklon, a možda neopaženo uđe na neka sporedna vrata kako bi izbjegao fotoaparate, kao što je to nevješto pokušao prije nekoliko dana na rođendanu kod Dragana Čovića, svog ključnog i najbližeg saveznika i partnera

Odnosi između političara često nisu onakvi kakvi su prestavljaju u javnosti, i posle napada i uvreda u javnosti iza kulisa teče bliska saradnja. Dodik i Bakir, SNSD i SDA su koalicioni partneri, ne samo u Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH već i u mnogim lokalnim zajednicama, i uprkos najavama i obećanjima, odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, koalicija nikada nije radkinuta. Sasvim je prirodno da se snažno političko partnerstvo, uprkos nekim iskricama u javnosti, nastavi bliskom saradnjom i druženjem na nekim privatnim druženjima i zabavama“ napisao je Vukanović.

Dodik: Više razloga za sastanak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da će prisustvovati sastanku prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Erdogana Sarajevu.

Dodik je rekao da je odluku da ide na sastanak donio nakon konsultacija sa predsjednicima političkih stranaka iz RS.

Na sastanak će ići, dodaje, kako bi turskog lidera upoznao sa stavovima RS, posebno u vezi zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Velntin Incko, a uvezi zabrane negiranja genocida.

Osim toga, Dodik je rekao da će na sastanku tražiti i informacije o finansijskoju podršci Turske oko izgradnje auto-puta u BIH.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube