Naslovna Društvo Turističke agencije SMANJILE PONUDU za Novu godinu: Vrata otvorena samo za Tursku,...

Turističke agencije SMANJILE PONUDU za Novu godinu: Vrata otvorena samo za Tursku, Mađarsku i Srbiju

0

Mada su naši građani zainteresovani za vikend putovanja i proslavu Nove godine u inostranstvu, ponuda turističkih agencija je prilično ograničena zbog kovid mjera.

Dok su za novogodišnju noć dugo bile popularne turističke ture u Pariz, Rim, Veneciju, Prag, Beč, čak i na egzotične destinacije, sada je sa agencijama moguće otići jedino do Srbije, Mađarske i Turske.

Interesovanja građana ima, ali zbog cijele situacije sa virusom korona ograničena nam je mogućnost odlaska u inostranstvo, govori direktor jedne banjalučke turističke agencije Mladen Račić.

– Vidjeli ste da su u Austriji uveli nove mjere zaštite, u Njemačkoj, u Italiju naši građani ne mogu ući bez obzira da li su se vakcinisali ili ne. Uglavnom, svi smo se orjentisali na Beograd, Budimpeštu i Istanbul, ta tri programa ćete naći u skoro sve ijednoj agenciji u BiH. Nadamo se da neće biti još neugodnih iznenađenja i zabrana, jer je sve drugo nemoguće raditi – pojašnjava Račić.

Ipak, novogodišnji aranžmani, kao i skoro cijeli januar, prilično su rasprodati.

Tako put i proslava najluđe noći u Istambulu koštaju oko 270 KM, dok paket za Budimpeštu iznosi od 90 do 220 maraka, u zavisnosti da li je organizovan smještaj. Za doček na otvorenom u Beogradu, bez noćenja, što košta pedesetak maraka, najviše se raspituje omladina.

Što se tiče domaćih destinacija, kaže Račić, veliko interesovanje vlada za Jahorinu, ali građani se tu uglavnom ne oslanjaju na agencije, već sami traže i uplaćuju rezervacije za smještaj.

Vrata su nam otvorena samo za Srbiju i Mađarsku, gdje radimo izlete za Budimpeštu i Pečuj, ističe i Obrenka Milinović, direktorka još jedne turističke agencije u Banjaluci.

– Ljudi se raspituju, imaju želju da putuju, ali to je sada gotovo nemoguće. Turistički ulazak u Crnu Goru, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, uslovljen nam je testovima, vakcinom i potvrdom aranžmana – precizira ona.

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Sveti Stefan

Podsjeća da je ljetna sezona bila nešto bolja za turizam, ali da je generalno, ova grana veoma ugrožena u pandemiji.

– U Crnu Goru i Hrvatsku se tokom ljeta moglo putovati, međutim čim je prošla sezona i posao je počeo da opada – priča Milinovićeva.

Kako su nam ispričali u agenciji iz Bijeljine, trenutno su najaktuelnije domaće destinacije, Jahorina i velnes aranžmani preko vikenda u BiH i Srbiji, a građani se, kažu, sve više interesuju i za novogodišnju ponudu.

– Aktuelne su ponude za Novu godinu na planinskim destinacijama, a većina tih aranžmana obuhvata tri noćenja. Na primjer, Zlatibor sa prevozom i tri polupansiona košta od 290 KM. Cijena za Jahorinu, sa noćenjem na Palama, iznosi  279 KM- govori Jelena Josipović.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Novogodišnji aranžman u Vrnjačkoj banji košta između 500 i 600 maraka, dok su Divčibare od 400 do 550 KM, u zavisnosti od broja dana.

– Imamo i ponudu za Istanbul autobusom, to je jedna od najlakših destinacija za putovanje jer nemaju stroge uslove za ulazak u zemlju, a tri noćenja sa doručkom koštaju 289 KM. Pošto nam je Mađarska otvorila granice bez većih ograničenja, nudimo i proslavu Nove godine na trgu i vraćanje u toku noći za 89 maraka- kaže naša sagovornica.

Iz ove agencije savjetuju putnicima, da se pred sam polazak na put još jednom u ambasadama informišu o važećim pravilima za ulazak u određenu zemlju, jer se mjere u pandemiji mijenjaju bukvalno preko noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: