Naslovna Svijet Turski i sirijski gradovi sravnjeni sa zemljom,preko 4000 poginulih (VIDEO)

Turski i sirijski gradovi sravnjeni sa zemljom,preko 4000 poginulih (VIDEO)

0

Zemljotresi u Turskoj i Siriji su za sobom ostavili više od 4.300 poginulih, na hiljade povrijeđenih osoba, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice.
Uslijedile su desetine slabijih potresa, a prijepodne, takođe na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7,5 stepeni.

Gradovi u Turskoj i Siriji su sravnjeni sa zemljom. Pokrajina Gataj), koja se nalazi na granici sa Sirijom, jedna je od teško stradalih u potresu. Turski mediji navode da dijelovi pokrajine izgledaju kao ratna zona.
Teško su pogođeni i Gazijantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatja, Osmanije i Kilis.
Gradovi u Siriji

Gradovi u Siriji takođe su potpuno sravnjeni sa zemljom. Na području pogođenom zemljotresom, a prethodno teško razorenom i ratom, živi više od 4,5 miliona ljudi. Najteže je pogođena provincija

„Prvo sam pomislio da helikopteri bacaju bombe. Probudio sam se i otišao po svog sina. Navikli smo vaditi ljude iz ruševina, ali ovo je drugačije. Toliko je ljudi još uvijek zaglavljeno i umrijet će jer nemamo dovoljno opreme da dođemo do svih njih. Ništa nije ostalo, baš ništa“,  rekao je Ismail Alabdulah (36) volonter spasilaca Bijelih šljemova iz sela Sarmada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: