16.7 C
Banja Luka

Tužilaštvo “češlja” prijave zbog izbornih krađa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na dan Opštih izbora u BiH, 2. oktobra, kao i u periodu prije i nakon toga zaprimilo i evidentiralo određen broj prijava koje se odnose na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u kontekstu izbornog procesa.

Kako je rečeno iz tog tužilaštva, u međuvremenu je zaprimljeno još prijava od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i od fizičkih osoba/građana.

Iz Tužilaštva BiH ističu kako u okviru svojih nadležnosti, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, vrše provjere navoda iz prijava, te da su u predmetima koji se odnose na prijave nezakonitosti i nepravilnosti u izbornom procesu za entitetske nivoe, nadležne i postupaju entitetske pravosudne institucije i policijske agencije.

“Kada se radi o procesu izbora za predsjednika RS,  to je u okviru nadležnosti Republičkog i okružnih javnih tužilaštava u RS, a Tužilaštvo BiH će u slučaju potrebe, pružiti svaki vid asistencije i pomoći u skladu sa zakonom”, navode iz državnog tužilaštva.

Istovremeno, podsjećaju kako su Tužilaštvo BiH i SIPA na dan Opštih izbora zaprimili i evidentirali ukupno 27 prijava građana povezanih s izbornim procesom.

“Postupajući u dežurama određenim za dan Opštih izbora, dežurni tužitelji, koji su zajedno sa policijskim službenicima SIPA dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, zaprimili su prijave građana ili institucija koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces”, saopćeno je ranije iz državnog tužilaštva.

Inače, u Tužilaštvu BiH su i prije održavanja izbora zaprimili nekoliko prijava s navodima o nezakonitim aktivnostima, a koje se odnose na registraciju birača, glasanje u inostranstvu, uticanje na izbornu volju građana i druge nedozvoljene aktivnosti.

Iz državnog tužilaštva, takođe, podsjećaju kako su krivična djela u vezi s izborima i zaprijećene kazne definisani u Krivičnom zakonu BiH  (KZBiH) i to u članovima od 150. do 155. tog zakona.

Naime, za krivična djela sankcionisana KZ-om BiH – uskraćivanje biračkog prava, povreda slobodnog opredjeljenja birača, prevara pri glasanju, povreda tajnosti glasanja, izborna prevara i uništenje izbornih isprava, zaprijećene su kazne u rasponu od novčanih do zatvorskih kazni u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Osim KZ-om BiH, izborne neregularnosti su sankcionisane i entitetskim i zakonima Distrikta Brčko BiH.

Kako je poznato, za određenu vrstu nepravilnosti kazne u formi novčanih ili zabrana izriče direktno CIK BiH.

(Fena)

(Foto: N1)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here