28.7 C
Banja Luka

Elek: Gas skuplji devet odsto

Direktor preduzeća „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je da još nisu dobili objaveštenje o povećanju nabavne cijene gasa, ali da je, prema nezvaničnim informacijama, riječ o poskupljenju od oko devet odsto.

Elek je rekao da su o poskupljenju gasa doznali iz medija, i da čekaju sjednicu Vlade FBiH na kojoj bi odluka o poskupljenju zvanično trebalo biti donijeta.

– Pošto „Sarajevo gas“ i dalje kupuje gas od „BH-gasa“ i „Energoinvesta“, čekamo sjednicu Vlade FBiH, nakon koje očekujemo da nam zvanično saopšte novu cijenu. Očekujemo da će to biti negdje oko devet odsto, ali još ništa sa sigurnošću ne mogu reći – naveo je Elek.

On je najavio da višegodišnji ugovor o snabdevanju i transportu gasa između preduzeća „Sarajevo-gas“ i sarajevskog „Energoinvesta“ ističe u decembru, poslije čega će dobavljač biti preduzeće „RS-gas“.

– U tom slučaju cijene za potrošače u Istočnom Sarajevu bile bi izjednačene sa ostatkom Republike Srpske, odnosno bile bi niže za desetak odsto. Novi ugovor nećemo potpisati ako ne budemo imali trojni ugovor između „Sarajevo-gasa“, „Energoinvesta“ i „RS-gasa“ – poručio je Elek. On podseća da je trenutna cijena gasa za domaćinstva i toplane u Istočnom Sarajevu 1,35 KM za metar kubni, a za komercijalne kupce 1,41 KM

Ruski „Gasprom“ podiže cijenu gasa za period do kraja godine, saopštila je kompanija „Energoinvest“ koja uvozi gas u Federaciju BiH, a federalni ministar energetike Nermin Džindić potvrdio da je riječ o povećanju od oko 10 odsto.

 

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here