Naslovna Region Tužilaštvo odlučilo: Odbačena krivična prijava protiv policije zbog zabrane “Europrajda”

Tužilaštvo odlučilo: Odbačena krivična prijava protiv policije zbog zabrane “Europrajda”

0
Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je 16. septembra podnio ovom Tužilaštvu zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja protiv majora policije Policijske uprave Stari Grad Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije Dejana Bojovića.

Kako se navodi u saopštenju VJT, krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja, niti ma kog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Naime, podnosilac je u krivičnoj prijavi tvrdio da je Ranisavljević donio nezakonito i neustavno rješenje 13. septembra, kada je rješavajući po prijavi za održavanje skupa i šetnje 17. septembra, organizatora skupa Gorana Miletića, direktora organizacije Civil Rights Defenders, odlučio da se “ne dozvoljavaju prijavljene šetnje”. Za Bojovića je tvrdio da je donio nezakonito i neustavno rješenje 14. septembra, odlučujući po žalbi na prvostepeno rješenje sa namjerom da građanima koji planiraju da se okupe povredi pravo na slobodu kretanja i slobodu okupljanja zajemčene članom 54 Ustava Srbije, navode u saopštenju-

“Nakon razmatranja krivične prijave i priloga, Više javno tužilatvo u Beogradu je donijelo gore pomenutu odluku, pošto je utvrdilo da prijavljeni nisu prekoračili svoja ovlašćenja, jer su preduzimali radnje za koje su ovlašćeni, kao i da su odluke donijeli u skladu sa zakonskom procedurom i u propisanim rokovima. U donetim rješenjima, prijavljeni su naveli razloge za svoje odluke i obrazložili ih, a ta objašnjanja su jasna i na zakonu zasnovana”, ističu u Tužilaštvu.

Kako dodaju, nesumnjivo je da prijavljeni nisu postupali u namjeri da donošenjem takvih odluka ostvare sopstveni interes ili interes trećeg lica ili na štetu nekog lica, “već su svoja ovlašćenja koristili radi ciljeva službe, a radi obezbjeđenja jednake zaštite i bezbjednosti svih građana i imovine na teritoriji na kojoj je najavljeno okupljanje”, prenosi Blic.