29.7 C
Banja Luka

U akciji „Indeks“ uhapšeno šest osoba

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH pretresli su danas poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija i uhapsili šest lica u akciji „Indeks“ u vezi sa nezakonitostima u privatnim visokoškolskim ustanovama.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije Sipe radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH, saopšteno je iz Sipe.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 evra i 20.000 KM, računari i drugi predmeti koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, ministarstvima unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko–neretvanskog.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here