Naslovna Region U Crnoj Gori zaražen svaki treći nastavnik, mijenjaju ih studenti

U Crnoj Gori zaražen svaki treći nastavnik, mijenjaju ih studenti

0
U Podgorici je od početka školske godine svaki treći nastavnik bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove i mijenjaju prosvjetne radnike, saopštila je vršilac dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković.

Ona je ocijenila da je možda bolje preći na onlajn nastavu, nego da se prosvjetni radnici razbolijevaju.

„Nastavnici su prihvatanjem modela neposredne nastave, odnosno vraćanja u klupe, prihvatili znatno veće opterećenje, jer moraju jedan čas da predaju dva puta, s obzirom na to da su odjeljenja podijeljena u dvije grupe po 15 đaka“, navela je Boškovićeva za podgorički „Dan“.

Prema njenim riječima, u većim gradovima i školama oni duplo rade, a Sindikatu prethodnih dana stižu informacije da je sve veći broj nastavnika bolestan.

„Kad bi se to preračunalo, imamo podatke da je svaki treći nastavnik na nivou Podgorice od 1. oktobra i početka školske godine bio bolestan“, navela je Boškovićeva.

Ona je rekla da je trenutno više oboljelih nego u prvom polugodištu kada je bila onlajn nastava.

„Imamo situaciju da su u Osnovnoj školi žSutjeskaž u Podgorici tri od četiri nastavnika matematike zaražena, zbog čega apsolventi sa Prirodno-matematičkog fakulteta drže nastavu. U drugoj školi imamo situaciju da učiteljica kada završi sa svojim odjeljenjem, ide u drugu školu gdje mijenja koleginicu koja je trenutno odsutna jer je zaražena virusom korona“, navela je Bošković.

Ona je dodala da stanje u velikim školama nimalo nije jednostavno, i da će se vjerovatno infekcija među kolegama nastaviti.

„Ništa se nije popravilo ni kada je u pitanju obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za prosvjetne radnike. Učitelji i prosvjetari kupuju maske i opremu od svog novca“, rekla je Boškovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: