Naslovna Region U Hrvatsku stiže 1,8 miliona doza Pfizer vakcina

U Hrvatsku stiže 1,8 miliona doza Pfizer vakcina

No, zarazna bolnica je već danima puna, a zabrinjava teško stanje mlađih osoba od 25 do 40 godina, koje dolaze u bolnicu s teškom obostranom upalom pluća

Hrvatska bilježi 32-postotni sedmični porast novooboljelih od covida, no očekuje i 55-postotnu vakcinisanost do 1. jula i isporuku 1,8 milijuna doza Pfizerove vakcine, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

I dalje bilježimo porast broja novozaraženih, na sedmičnom nivou on iznosi 32 posto, a današnji udio pozitivnih među testiranima je 29,2 posto.

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u EU, a po stopi smrtnosti od covida na 17. mjestu.

“Pfizer nam je povećao dostupnost vakcina. Primit ćemo ukupno 1,805 miliona doza do kraja juna”, rekao je Capak istaknuvši kako je vrlo realno da ćemo imati oko 55 posto vakcinisanost do 1. jula.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako bi bilo šteta sada stradati od teškog oblika bolesti, ako možemo dočekati cijepljenje, i poručila da “nema nedodirljivih kod korone”, jer se i kod mlađih mogu razviti teški oblici bolesti.

Istaknula je kako je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji, južnoafrička se kreće na oko pet posto, a brazilska je pod kontrolom.

“Sve europske zemlje bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina, to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.

No, zarazna bolnica je već danima puna, a zabrinjava teško stanje mlađih osoba od 25 do 40 godina, koje dolaze u bolnicu s teškom obostranom upalom pluća.

“Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i društvo”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da su jučer produžene ranije donesene nacionalne mjere. Produžene su mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj županiji i Zagrebu, a došao je i zahtjev za pooštravanjem mjera u Brodsko-posavskoj županiji.

“Te se mjere odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a izdana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati”, rekao je Božinović.