16.7 C
Banja Luka

U Jemenu dvanaestoro mrtvih u eksploziji

Najmanje je dvanaestoro civila poginulo u subotu u eksploziji blizu aerodroma u Adenu, drugom po veličini jemenskom gradu u kojemu je sjedište vlade, rekao je za AFP zvaničnik bezbjednosnih službi.

“Dvanaest civila je izgubilo život u eksploziji blizu aerodroma u Adenu”, rekao je taj izvor ne navodeći o kakvoj je eksploziji riječ. Rekao je da je u eksploziji ranjen još nepoznat broj ljudi.

Na mjestu događaja vatrogasci su gasili požar prouzrokovan eksplozijom, a spasioci su izvlačili tijela iz uništenog automobila, izvijestio je novinar AFP-a.

U Jemenu od 2014. traje rat u kojem učestvuju provladine snage i hutisti, pobunjenici koji kontrolišu velik dio sjevera zemlje, pa tako i glavni grad Sanu.

Hutisti imaju političku podršku Irana, a vlast od 2015. vojno pomaže koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja graniči s Jemenom i protivnik je Teherana.

Podaci međunarodnih organizacija pokazuju da je u tom ratu izginulo na hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

Ovih sedmica žestoke se borbe vode u okolini Mariba, posljednjeg uporišta provladinih snaga na sjeveru Jemena koje pobunjenici opsjedaju.

Ovih dana je jedan od vođa hutista, Mohammed Nasser al-Atifi rekao da su pobunjenici “gotovo okružili” grad i da je njegovo osvajanje “samo pitanje vremena”.

(AFP)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here