Naslovna Izdvajamo U Mrkonjić Gradu obilježena godišnjica eshumacije najveće masovne grobnice u Srpskoj: Četvrt...

U Mrkonjić Gradu obilježena godišnjica eshumacije najveće masovne grobnice u Srpskoj: Četvrt vijeka nema pravde za žrtve

MRKONjIĆ GRAD – U Mrkonjić Gradu danas je obilježeno 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, tzv. ArmijeR BiH i HVO-a na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su podsjetili da su tada zatekli stravične prizore i da za te zločine još niko nije odgovarao.

Kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu služen je parastos za stradale, a potom su položeni vijenci.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija podsjetio je da su Mrkonjićani 1996. godine, kada su se poslije izbjeglištva vratili na svoja ognjištva, zatekli spaljene domove i uništene fabrike, a najbolnije od svega je bilo otkrivanje masovne grobnice najveće u Republici Srpskoj.

–  Niko za zločine nije odgovarao, ali mi ćemo se i dalje sjećati naših poginulih boraca i civila. Mi čekamo pravdu – rekao je Eremija novinarima.

Predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata i majku od supruge, istakao je da su na današnji dana prije 25 godina prizori bili stravični.

– Tog 1. aprila ništa nam nije išlo na ruku, vrijeme loše, a situacija stravična, grobnica prepuna vode i blata. Neki su poginuli ratujući, pa su ih tu zakopali, a smatram da su sve one koje su žive uhvatili zvjerski mučili i ubili – prisjetio se Karać.

Bez obzira što i nakon ovoliko vremena niko nije odgovarao za te zločine, on ipak vjeruje u pravdu.

– Šta reći poslije 25 godine, ponavljamo istu priču, ali vjerujem da će to na kraju biti procesuirano i da će pravda stići. Mislim da se zločinci ne procesuiraju zato što nema dovoljno volje sa svih strana – dodao je Karać.

S druge strane, ima i onih koji vjeruju da će zločini počinjeni u Mrkonjić Gradu ostati zaboravljeni i da nikad neće ugledati lice pravde. Ljubinka Kreka je izgubila volju i ne vjeruje da će doći do toga da neko od odgovornih i odgovara za nedjela koja su se dogodila u toj maloj opštini.

– Brat mi je pronađen mrtav na Bunarevima, a supruga sam pronašla 1. aprila 1996. u masovnoj grobnici. Iste godine sam 29. marta dobila sina, beba u kući, a sahrana s druge strane. Teško je i bolno sjećanje, to se nikad ne može zaboraviti – rekla je Kreka.

Tokom agresije Hrvatske vojske i Petog korpusa tzv. Armije RBiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine, sa ognjišta je protjerano više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje Mrkonjić Grada, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica iz koje su ekshumirana tijela 81 civila, od kojih deset žena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a. Najstarija žrtva je imala 90 godina, a najmlađa samo sedam.

Ekshumacija tijela iz masovne grobnice počela je 1. aprila 1996. godine, a nalazi patologa pokazali su da su sve žrtve na zvjerski način mučene i ubijene.

Na području opštine Mrkonjić Grad u manjim grobnicama pronađeno je još 176 tijela. Iako su počinioci poznate, za ove strašne zločine još niko nije odgovarao.

 

(Srna)