26.7 C
Banja Luka

U predmetu protiv Petrovića saslušani svjedoci odbrane

Na ročištu protiv optuženih Obrena Petrovića, bivšeg gradonačelnika Doboja i šefa Odsjeka civilne zaštite Doboj Milka Vidakovića, nastavljeno je saslušanje svjedoka odbrane. Svjedočili su direktori osnovnih i srednjih škola, koji su 15. maja 2014. godine došli na posao, ne sluteći kakva ih katastrofa očekuje.

Dan prije katastrofalnih poplava u kojima je živote izgubilo 11 ljudi, osnovne i srednje škole u Doboju radile su kao i inače. Upozorenja o nadolazećoj opasnosti nije bilo ni 15. maja ujutru, kada se nastava u školama redovno odvijala.

Upozorenje dolazi tek nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, koji je odluku o proglašenju vanrednog stanja donio oko osam časova ujutru 15. maja.

Svjetlana Telebak, direktorica Gimnazije Jovan Dučić, svjedočila je o tome kako je osoblje škole uspješno izvršilo evakuaciju.

„Nakon prvog časa pozvao me Dragan Vasilić, savjetnik gradonačelnika Petrovića. Rekao mi je da pustim djecu kućama, jer postoji opasnost od izlivanja rijeke Bosne. Oko 280 učenika smo sproveli do izlaza i upozorili ih da idu direktno kućama“, izjavila je Telebak.

Advokat odbrane Jadranka Ivanović, ispitujući svjedoke, rekla je da odgovornost za to što škole ranije nisu upozorene o nadolazećoj poplavi vidi u nadležnom ministarstvu, što je najavila i dokazati u daljem postupku. Dražana Mihajlović, 2014. godine obavljala je dužnost direktora Osnovne škole Sveti Sava.

„Nazvali su me iz Civilne zaštite i upozorili su me na mogućnost da škola bude poplavljena. Preko lokalne radio stanice smo obavijestili javnost da nastave neće biti, a učenike koji su u tom trenutku bili u školi smo poslali kućama. Osoblje škole je kontaktiralo roditelje. Sve je bilo gotovo za 20 minuta“, kaže Mihajlović.

Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole u Doboju, kaže da je osoblje škole bilo pripremljeno za postupanje u situacijama elementarnih nepogoda.

„Učenike smo iz škole izveli na osnovu plana evakuacije. Nakon toga postarali smo se da sve vrijedne stvari iz prizemlja podignemo sprat iznad. U istoj zgradi, pored škole čiji sam direktor, nalaze se još dvije srednje škole. Plan evakuacije sproveli smo zajedno“, kaže Pašić.

Obren Petrović i Milko Vidaković sumnjiče se da kao odgovorna lica nisu na vrijeme preduzeli neophodne mjere i radnje u cilju zaštite stanovništva od poplava, čime, po navodima optužnice, snose odgovornost za veliku materijalnu štetu i smrt 11 osoba.

(BN) Foto: BN

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here