Naslovna Republika Srpska U Srpskoj se desilo čudo, vjera se probudila iz pepela

U Srpskoj se desilo čudo, vjera se probudila iz pepela

0

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je Banjaluku i započeo dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je ispunjen radošću, radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku – divni grad i u ovu blagoslovenu zemlju.

Istakao je značaj jedinstva i ukazao kako se u Republici Srpskoj desilo čudo i vjera se probudila iz pepela, te pokazalo da je Gospod živ u ovom narodu.

On je podsjetio na riječi apostola Pavla koji moli braću da nema razdora među njima, da budu utvrđeni u jednoj misli, da pokažu smirenje ako to služi za jedinstvo u Hristu.

Episkop banjalučki Jefrem zahvalio se patrijarhu na posjeti i požalio mu dobrodošlicu.

„Potrebna nam je vaša pomoć i molitvena podrška. Mi pravoslavni vjerujući Srbi na ovim prostorima nepogrešivo osjećamo da je naša snaga u čvrstoj duhovnoj vezi sa duhovnim i nacionlnim bićem našeg naroda  i crkve u našoj matici. Čak i sada, kada smo silom političkih prilika podijeljeni ostajemo jedan duhovni  i nacionalni  prostor, u tome je naša snaga i nadanje“, kazao je Episkop Jefrem.

„Mi, mnogostradalni srpski narod, imamo mnogo vrlina, ali i nedostataka. Vaša Svetosti, blagoslovite i poučite nas kako da pravilno živimo i radimo“, rekao je episkop.

Ovo je prva posjeta patrijarha Porfirija Banjaluci od kako je patrijarh.

Patrijarha su dočekali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik PDP Branislav Borenović, poslanik PDP Jelena Trivić, predsjednik SPS Goran Selak…kao i veliki broj vjernika.

Patrijarh Porfirije ranije je posjetio Doboj, prošlog vikenda je boravio u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u mitropoliji Dabrobosanskoj.

(BN  Foto:BN)