Naslovna Izdvajamo U toku žestoki napadi na Pojas Gaze, stanovnici ostali bez interneta

U toku žestoki napadi na Pojas Gaze, stanovnici ostali bez interneta

0

Stanovnici Pojasa Gaze tvrde da su napadi koje izvodi Izrael na ovo području najjači od početka rata, a telekomunikacijska kompanija je izvjestila da je potpuno prekinuta internet mreža.

Brojni stanovnici Gaze rekli su za CNN da su zračni napadi u petak naveče bili najintenzivniji koje su doživjeli od početka neprijateljstava prije gotovo tri sedmice.

Tim BBC-ja u Ashkelonu u južnom Izraelu, koji je deset kilometara od Gaze, kaže da može čuti tutnjavu eksplozija. Tim kaže da je teže nego prethodnih večeri i opisuje ga kao „teško bombardiranje i uglavnom iz zraka“.

Jawwal, palestinska telekomunikacijska kompanija koja pruža mobilne usluge Pojasu Gaze, objavila je saopštenje u petak naveče, rekavši da je intenzivno bombarovanje u proteklih sat vremena rezultiralo uništenjem svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu s vanjskim svijetom što je dovelo do potpunog prekida telekomunikacijskih usluga.NetBlocks, neprofitna organizacija koja prati internetsku cenzuru, potvrdila je u objavi na X da postoji „kolaps povezanosti“ u Gazi i izvijestila o padu povezanosti usred snažnog izraelskog bombardiranja enklave.

Al Jazeerin novinar Safwat Kahlout kaže da su ljudi u Gazi iznenada izgubili gotovo sve kontakte jer internet i mobilne telefonske mreže kolabiraju.

„Dopustite mi da govorim o iznenadnom prekidu … internet i mobilnih telefonskih mreža diljem Pojasa Gaze prije otprilike sat vremena. Potpuno smo nepovezani, između različitih područja u Pojasu Gaze i od vanjskog svijeta. Postoji gotovo prekid po cijelom pojasu Gaze, ne možemo doći jedni do drugih. Čak i lokalne radio postaje prisluškuju glasnogovornici izraelske vojske koji nastavljaju … slati upozorenja ljudima“, kazao je novinar Safwat Khalout koji se nalazi u Pojasu Gaze.On je kazao i da se bombardovanje pojačalo u prethodna dva sata i da se u isto vrijeme čuju i artiljerijski udari.

U posljednja dva sata mogli smo istovremeno čuti intenzivne zračne udare i intenzivne granate, što je nešto neuobičajeno – što znači da je jačina vatre puno veća nego prethodnih dana. Danas je najgore što se tiče snage izraelske vatre, a možemo čuti neke eksplozije… koje dolaze i s mora, posebno na sjeveru Pojasa Gaze. Zračni udari i artiljerijska granatiranja sada se pojačavaju na sjeveru“, kazao je novinar sa lica mjesta.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube