Naslovna Izdvajamo U UN-u usvojena ruska rezolucija protiv glorifikovanja nacizma: Protiv glasale SAD, Velika...

U UN-u usvojena ruska rezolucija protiv glorifikovanja nacizma: Protiv glasale SAD, Velika Britanija, Njemačka i Ukrajina

0

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je Rezoluciju Rusije o borbi protiv glorifikovanja nacizma javlja Sputnjik.

Za Rezoluciju je glasalo 112 zemalja, protiv je bilo 50, među njima SAD, Ukrajina, Velika Britanija, Njemačka, Kanada. Uzdržanih je bilo 14.

U dokumentu se državama sugeriše da preduzmu konkretne mjere, uključujući zakonodavnu oblast i oblast obrazovanja, u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama u pogledu ljudskih prava kako bi se spriječila revizija istorije i rezultata Drugog svjetskog rata i negiranje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih tokom tog rata.

Autori rezolucije odlučno osuđuju incidenti povezani sa glorifikovanjem i propagandu nacizma, konkretno iscrtavanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja na spomenicima žrtvama Drugog svjetskog rata.

Zemlje se takođe poozivaju da otklone sve oblike rasne diskriminacije, ako je potrebno i zakonodavnim putem.

Treći komitet je ranije u rusku Rezoluciju uključio i amandman prema kojem je Rusija navodno nastojala da opravda „teritorijalnu agresiju protiv Ukrajine time da je cilj likvidacija neonacizma“.

Autori amandmana su bili Albanija, Australija, Japan, Gvatemala, Liberija, Maršalska ostrva, Sjeverna Makedonija, Novi Zeland, Ukrajina i Mikronezija. To je urađeno u nadi da će Rusija ako amandman bude usvojen odustati od svoje Rezolucije, ali to se nije dogodilo.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: